Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Mangalia, în calitate de beneficiar lider pentru proiectul „ÎMBUNĂTĂȚIREA CONECTIVITĂȚII NODURILOR TERȚIARE MANGALIA ȘI BALCIC LA INFRASTRUCTURA TEN-T”, Cod Proiect RO BG 510, a intrat cu lucrările de asfaltare, în etapa finală din graficul de execuție privind reabilitarea infrastructurii rutiere și pietonale, pe un număr de 17 străzi din localitate, după cum urmează: Dr. Motaş, Frumoasei, I.C. Brătianu, Ion Creangă, Libertăţii, Mărăşeşti, M. Eminescu, Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân, Muncitorului, Negru-Vodă, Oituz, Portului, Ţepeş Vodă, Vânători, Vasile Alecsandri, Vasile Pârvan.
În prezent, s-au executat lucrări specifice pentru turnarea celui de-al doilea strat de asfalt, pe strada Portului, între strada Ștefan cel Mare și Aleea Teilor, precum si pe străzile Vasile Pârvan, Mihai Eminescu și Doctor Motaș, urmând să fie aplicate marcajele rutiere. Lucrările continuă cu turnarea primului strat de covor asfaltic pe strada Mărășești, dar și cu acțiuni de decopertare și refacere a terasamentului pe strada Frumoasei.
Obiectivul general al proiectului este acela de a facilita legăturile dintre agenții economici și comunitățile din Mangalia și Balcic prin îmbunătățirea sistemului de transport transfrontalier, utilizând o conexiune mai bună cu rețeaua TEN-T.
Obiectivul specific al proiectului constă în asigurarea unor condiții mai bune de trafic atât pentru locuitori și turiști, cât și pentru participanții la trafic, care tranzitează cele două orașe, asigurând, astfel, o reducere a timpului de călătorie, a poluării, dar și o creștere a siguranței în trafic.
Rezultatele proiectului vor contribui la modernizarea a 7.83 km de drum în Municipiul Mangalia și 8.62 km în Municipiul Balchik, 2 orașe conectate la o rețea rutieră modernizată și functională, achiziționarea unui echipament multifuncțional de intreținere drumuri, implementarera în parteneriat cu municipalitatea Balcic a 4 mecanisme care să faciliteze conexiunea la rețeaua TEN-T: ghidaj rutier bilingv către principalele zone de interes din cele 2 orașe (inclusiv pentru rutele alternative), studii de fezabilitate privind fluidizarea traficului în zona transfrontalieră, măsuri pentru creșterea siguranței în trafic, campanii de conștientizare a populației cu privire la conduita în trafic.
Valoarea totală a proiectului implementat în parteneriat cu municipiul Balcic este de 7.049.095,87 euro, din care 3.484.599,61 euro revin UAT Mangalia:
– 2.961.909,66 euro (Fonduri FEDR) – 85 %,
– 452.963,12 euro (Bugetul național) – 13 %,
– 69.726,83 euro (Bugetul Local Mangalia) – 2 %.
Mangalia News, 09.08.2022.