IDEI UTILE! California vrea să își acopere canalele de irigație cu panouri solare. ”Încercăm să facem lucrurile mai inteligent, nu mai ieftin”

0
482

farmec.ro
carturesti.ro%20
Dovezi din ce în ce mai multe și mai cuprinzătoare sugerează că vestul Statelor Unite traversează cea mai gravă megasecetă din ultimii 1.200 de ani. Rezervele de apă de suprafață sunt suprasolicitate, iar uscăciunea și incendiile de vegetație transformă schimbările climatice într-o chestiune de supraviețuire pentru milioane de persoane.

Statul California este unul predispus la secete și apa reprezintă o resursă prețioasă. O dată cu schimbarea climatică, temperaturile sunt și mai ridicate, iar acest lucru usucă și mai mult aerul, fapt ce duce mai departe la izbucnirea mult mai frecventă a incendiilor de vegetație.

În același timp, California are ținte ambițioase de conservare. Statul și-a propus să reducă activitățile de pompare a apei din subteran, dar fără să afecteze proviziile alocate fermelor, orașelor, vieții sălbatice și ecosistemelor. Ca parte a unei inițiative mult mai ample, în octombrie 2020, guvernatorul Gavin Newsom a cerut Agenției pentru Resurse Naturale din California să își intensifice eforturile de conservare a 30% din suprafața de uscat și a apelor de coastă, până în 2030.

California este, totodată, un stat traversat de cel mai mare sistem din lume de canale de irigație și de distribuire a apei. Sunt peste 6 mii de kilometri care aprovizionează cu apă 35 de milioane de californieni și peste 2 milioane de hectare de teren agricol. Studiile arată, însă, că până la 2% din cantitatea de apă disponibilă se evaporă sub soarele arzător al Californiei.

Profesorul emerit Roger Bales, de la Universitatea din California, care conduce departamentul de inginerie a propus un proiect îndrăzneț. Acoperirea acestor canale cu panouri solare nu doar că ar preveni evaporarea apei, dar ar avea și un important aport energetic. Mai mult, apa care curge pe dedesubt ar contribui la răcirea panourilor, fapt ce ar spori cu 3% producția de electricitate, comparativ cu o rețea amplasată într-o zonă de uscat.

Despre beneficiile acestui sistem Green365 a stat de vorbă cu profesorul Roger Bales.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, AICI.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply