Au copiii nevoie de vacanță? Cu siguranță! Oricât de mult le-ar plăcea la grădiniță sau la școlile de vară, au nevoie de câte o pauză

0
751
„De la an la an, grădinițele și școlile de vară sunt tot mai pline de copii. De ce? Nu am studiat cauzele acestui fapt, însă am câteva ipoteze în acest sens.

Înțeleg părinții care nu au multe zile de concediu, nu au cu cine lăsa copiii și atunci se bucură pentru că îi pot duce la grădiniță. Poate unii copii nu au nici bunici, și-atunci cu cine să îi lase? Preferă să îi ducă la grădiniță. Sau poate au bunici, dar nu vor să îi lase la bunici. De ce? Or fi având ei motivele lor.

Însă aș vrea să transmit părinților câteva aspecte. Copiii sunt obosiți. Copiii au nevoie de vacanță. Au nevoie să se plictisească. Au nevoie să se joace. Să stea, pur și simplu. Să se joace liber. Să se simtă liberi. Să își dezvolte creativitatea.

În urmă cu ceva timp, o mămică m-a întrebat oarecum îngrijorată că ”oare pierde mult copilul dacă nu îl aduce o săptămână la grădi în vacanță și îl duce la bunica”? Ce să piardă într-o săptămână? Dacă vine la grădi și nu merge în vacanță la bunica, pierde bucuria petrecerii vacanței la bunici.

Mulți părinți justifică faptul că îi duc permanent pe copii la grădiniță, prin faptul că le place grădinița. E foarte bine că le place! Sincer, și mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Dar asta nu înseamnă că nu am și eu nevoie de câte un concediu. Oricât de mult mi-ar plăcea, uneori am nevoie de câte o pauză. Ei bine, la fel au nevoie și copiii. Oricât de mult le-ar plăcea la grădiniță sau la școli de vară, au nevoie de câte o pauză. De perioade de repaus, de liniște. Copiii sunt obosiți. Obosiți de atâta trezit dimineața, de atâta rutină zilnică. Pentru că da, uneori și rutina ne obosește. Imaginați-vă cum ar fi pentru dumneavoastră să lucrați non-stop, fără zile de concediu. Dar alți colegi să aibă zile de concediu. Vi s-ar părea corect? Cum v-ați simți? La fel și copiii, sărăcuții, se întreabă unde e colegul x sau colega y. Ce le răspunzi? Ei sunt în vacanță? Ce va înțelege acel copil? Ce-i aia vacanță? De ce doar unii au vacanță și alții nu?

Așa că, dragi părinți, oferiți-le copiilor bucuria vacanței. Și aici nu mă refer la a merge undeva în vacanță. Ci la a simți că ați luat o pauză de la rutinele zilnice, la a simți că vă relaxați, că vă plictisiți, la a vă bucura de momentele petrecute alături de copiii voștri. Pentru că, gândiți-vă altfel: Sunt doar câteva veri în care copiii sunt copii. Maxim 10. Copiii cresc mai repede decât vă imaginați. Sunt doar 3 veri în care copiii au vacanță de la grădiniță. Apoi câteva veri în care au vacanță de la școală și, surpriză, vă întrebați cine e adultul de lângă voi? Copilul vostru?
Vacanță frumoasă, vă doresc!

PS: Articolul acesta trebuia să îl scriu în iunie. Dar mai bine mai târziu decât deloc. Și se aplică la toate vacanțele, nu doar la cele de vară”. (Psihoterapeut / Educatoare Alexandra Jarda).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Am primit acest articol de la doamna Sica Răcaru, directoarea Grădiniției 7 Mangalia, care a specificat: ”Multă dreptate are autoarea, în cele scrise mai sus!”

VACANȚĂ PLĂCUTĂ, TUTUROR!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply