Victor Ravini – Interpretarea mitologică a unui vas din Tezaurul de la Pietroasa

0
761
Joseph Campbell (1904–1987) este unul dintre cei mai importanți cunoscători ai mitologiilor, specializat în descifrarea sensurilor alegorice din mituri. Cărțile lui, reeditate și traduse în diferite limbi, intră în bibliografia facultăților de Știința religiilor. Interviurile lui difuzate la radio, la televiziunea americană și prin DVD sub formă de filme documentare (accesibile azi prin mijloacele electronice de care dispune oricine) l-au făcut cunoscut unui public larg.

Campbell a influențat mulți scriitori de cărți best seller, realizatori de filme și creatori de artă. George Lucas a făcut trilogia cinematografică Star Wars influențat de cartea Eroul cu o mie de fețe (The Hero with a Thousand Faces) și de alte cărți ale lui Campbell. Lucas i-a pus la dispoziție lui Campbell imensul său domeniu de paradis din Havaii, ca să își petreacă acolo împreună cu soția ultimii ani din viață, pe prispa Raiului. Acolo a venit renumitul jurnalist Bill Moyers și a realizat interviurile filmate cu Campbell, prin care Moyers a devenit și mai celebru.

Permiteți-mi să vă reamintesc bine-cunoscuta interpretare pe care o face Campbell imaginilor de pe unul din vasele de aur din Tezaurul de la Pietroasa la paginile 9-27 din The Masks of God: Creative Mythology (volumul IV), The Wiking Press, New York, 1968. Poate că ați urmărit pe Internet conferința lui: <https://www.youtube.com/watch?v=NmeTfHBuidg> Campbell nu este arheolog și nu abordează aspectele deja elucidate de arheologi, așa cum le-au elucidat, ci doar descifrează mesajul imaginilor mitologice de pe un singur obiect din Tezaurul de la Pietroasa. El consideră că este un vas sacramental, analizează fiecare imagine în parte și ajunge la concluzia că înfățișează scene ce au ca personaj principal pe Orfeu, ca salvator. Este regretabil că Mircea Eliade nu și-a aplecat ochii asupra acestui vas. Nu putem ști cum ar fi interpretat el imaginile. Campbell zice astfel:

„[…] un vas sacramental Orfic, din aur, datând aproximativ din aceeași perioadă ca tavanul de la Domitillia. A fost dezgropat în 1837, în apropierea localității Pietroasa, în zona Buzău, România, împreună cu alte 21 de obiecte valoroase. Și, întrucât una din marile brățări (one of the large armbands) din tezaur avea o inscripție cu caractere runice, numeroși savanți care au examinat la început tezaurul au fost de părere că ar fi putut fi îngropat de către regele vizigot Athanaric în anul 381 d.Hr., când a fugit de huni, ca să obțină protecția Byzanțului. În timpul Primului Război Mondial, întreaga colecție a fost dusă la Moscova, pentru a fi pusă la adăpost de nemți, unde a fost parțial topită de către comuniștii ruși, pentru că era din aur. Așa că nu se mai poate face nimic pentru a stabili originea sau o datare precisă. Totuși, în iarna 1867-1868, vasul a fost împrumutat pentru șase luni în Anglia, unde a fost fotografiat și a fost reprodus prin galvanoplastie”. […]

Vă invităm să citiți articolul integral în revistafloarealbastraccsvaratic.wordpress.com

Patera, platou ceremonial din aur – Tezaurul de la Pietroasa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Alte studii literare valoroase, ce poartă semnătura scriitorului Victor Ravini și sunt publicate de Mangalia News, puteți viziona AICI.


Mangalia News, 17.07.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply