Ratatouille – rețeta clasică franțuzească de ghiveci de legume [VIDEO]

0
1025
Am mâncat prima dată ratatouille chiar în Franța, prin 1990. Era un august torid iar acest ghiveci franțuzesc de legume era servit „tiède” – adică la temperatura camerei (nici cald, nici rece)Am fost atât de încântată de acest preparat încât am adus rețeta acestuia acasă, la Arad, și am continuat să-l prepar în toți anii următori.

DESPRE RATATOUILLE ȘI ORIGINILE LUI

Nu există o ”rețetă originală” de ratatouille deoarece este un fel simplu, țărănesc, din sudul Franței. Numele lui complet este ratatouille niçoise” deoarece provine din regiunea Nisa (din străvechea limbă occitană). Se pronunță „ratatui”.

Gospodinele de acolo fac acest ghiveci de legume folosind vinete, dovlecei, ardei roșii și galbeni, ceapă, usturoi, condimente (sare și piper) și ierburi aromatice: cimbru, busuioc, dafin. Uleiul folosit este cel de măsline și se pune din abundență, ca în majoritatea felurilor de mâncare din bazinul mediteranean. Unele rețete prevăd folosirea unei mici cantități de vin alb sec sau de supă de legume, în altele apar măslinele, anghinarea sau chiar cartofii.

Formula unui ratatouille clasic poate fi exprimată în părți:
1 parte vinete,
1 parte ardei,
1 parte dovlecei,
0,5 părți ceapă,
1 parte roșii,
usturoi după gust (dar nu exagerat).

Ratatouille este înrudit cu ghiveciul balcanic, cu lecsó unguresc dar și cu cu peperonata sau caponata italienești (vă las la final toate aceste rețete).

În sudul Franței, ratatouille este preparat acasă cu legume tăiate mai mare, mai rustic. Ideea e ca toate bucățile dintr-o anumită legumă să aibă dimensiuni similare pentru a se găti deodată. La restaurante și bistrouri se oferă o variantă mai elegantă cu legumele tăiate în cubulețe mărunte, egale.

Sunt două variante de gătire ale acestui ratatouille la tigaie sau la cratiță: cu legumele sotate separat, scoase deoparte și reunite la final și fierte un pic împreună cu roșiile și ierburile aromatice (bouquet garni) sau cu legumele puse pe rând la gătit, în funcție de timpul lor specific. Eu am aplicat ultima variantă deoarece este cea mai comună și rapidă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ratatouille este un fel versatil care se poate prepara și la cuptor. Versiunea aceasta este foarte estetică și a devenit celebră odată cu lansarea filmului de desene animate „Ratatouille” (vezi video de la final). Practic avem aceleași componente, însă tăiate în rondele subțiri care se aranjează în formă de spirală într-o formă termorezistentă – rețeta aici.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de ratatouille (garnitură) sau vreo 3-4 porții bune ca fel de sine stătător (de post, vegan).

Ingrediente:
300 g vinete,
300 g dovlecei,
300 g ardei gras (roșu, galben, verde),
300 g roșii coapte sau din conservă (scurse),
150 g ceapă,
2 căței de usturoi sau 2 fire de usturoi verde,
3 linguri de ulei de măsline,
opțional: 100 ml vin alb sec sau supă de legume,
sare,
piper negru măcinat,
ierburi aromatice proaspete sau uscate: busuioc, cimbru, pătrunjel verde, dafin.

Continuarea, pe https://savoriurbane.com/ratatouille-reteta-clasica-frantuzeasca-de-ghiveci-de-legume/



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply