Ştefan Doroftei – MONOGRAFIA SATULUI 2 MAI – IV – Perioada post-revoluționară și cea actuală

0
712

farmec.ro
carturesti.ro%20
După 1990, satul 2 Mai a avut parte de toate relele și minunile posibile. De la primari hrăpăreți și revoluționari fără revoluție, până la investitori de doi lei, care prin toate mijloacele nelegale avute la dispoziție (urmare haosului generat de așa zisa revoluție), au devenit mari proprietari de pământ, de locații, distrugând fără pic de rușine multe valori agrare și imobiliare din localitate.

S-a desființat CAP-ul, s-a scos în întregime via din podgoria satului, care dispunea de câteva soiuri de struguri de mare calitate (Muscat Ottonel, Muscat de Hamburg, Afuz-Ali), s-a desființat cinematograful, bufetul 2 Mai, campingurile. Încet încet, întreaga avuție a satului trecea în mâinile primilor profitori. În toată țara era haos și lumea o luase razna. Nici în comuna Limanu de care aparținea 2 Mai-ul nu putea fi altfel. S-au retrocedat pământuri într-un ritm infernal, multe fără documente clare, ci numai pe vorbe. Toată lumea cerea câte ceva! Chiar dacă nu avea dreptul. Unii și-au mărit gospodăriile cu de la sine putere. În funcție de șpăgi, se cumpărau drepturi asupra pământului. Toată lumea vindea terenuri în câmp, pe malul mării, sau în sat, la turiști și la speculanți. Trezindu-se cu bani picați din senin, mulți dintre cei îmbogățiți după revoluție prin aceste tertipuri, și-au ridicat case noi cu etaj și mansarde atât în sat cât și pe malul mării. Unii au fugit în Vama Veche, atrași de afluxul mare de turiști ce au început după 1990 să frecventeze acele locuri. Dar s-au întâmplat și minuni. Artiști de seamă ai cinematografiei și teatrului românesc, au venit în sat, au cumpărat terenuri și au construit vile moderne pe malul mării ca reședințe proprii de vacanță. Acest fapt a deschis mintea cetățenilor din sat. Turismul estival era încă în vogă și reprezenta un mijloc de câștig pentru toți cetățenii. După 1992, a început activitatea de modernizare a satului. Se crease o emulație puternică în activitatea de construire și de înfrumusețare a gospodăriilor.

Tinerii din sat solicitau primăriei terenuri pentru case, foștii localnici stabiliți în Mangalia, doreau să se întoarcă acasă, cerând și ei locuri de casă. Primăria a găsit soluția, parcelând terenul aflat în sud, la capătul satului, în loturi de 500 mp, pe care le-a oferit petenților îndreptățiți. Majoritatea și-au ridicat vile cu multe camere, folosind la maximum terenul primit. Noul cartier care s-a înălțat, este un conglomerat de vile înghesuite unele în altele, cu minuscule spații verzi, fără locuri de joacă pentru copii și fără posibilități de parcare în curte. Cei care nu au primit pământ în acest cartier, au fost îndreptați către partea de sud-vest a satului, unde au primit loturi mai mari de pământ, înființănd un cartier nou, cu locuințe la fel de frumoare dar și cu multe spații verzi.

După 1990, preotul Emil Măldăianu a continuat să extindă cu 8 m biserica ortodoxă română, căreia i-a construit o turlă, bucurându-se în demersurile sale de sprijinul efectiv al enoriașilor și al primăriei. Fiul lui, Laurențiu Măldăianu a continuat lucrările începute de tatăl său, adăugând o clopotniță, renovând și repictând întreaga biserică, inclusiv clopotnița. Datorită evoluției demografice în ritm rapid, în perioada anilor `90, cu sprijinul comunității, s-a construit un nou lăcaș de cult în partea de nord-vest a satului.
Biserica ortodoxă de rit vechi – starovenească, aflată în ruină în timpul comunismului, a fost înălțată pe temelia rămasă, cu sprijinul întregii etnii de lipoveni atât din sat cât și a celor din țară. Astăzi este un edificiu spiritual impozant și important al lipovenilor din 2 Mai.

Încetul cu încetul, satul avea să se așeze în norme legale, astfel că abia după anul 1996, dar mai ales după anul 2000, a început să-și dezvolte cu adevărat infrastructura. Au început să se facă investiții controlate de primărie. S-a construit o grădiniță pentru copii, un dispensar, s-au pietruit și asfaltat câteva străzi iar mai apoi s-a construit și un sediu nou al primăriei, aflat la șosea în centrul satului. S-au pietruit trotuarele pe străzile importante. Au apărut farmacii, un cabinet stomatologic și o mulțime de magazine alimentare, restaurante și baruri cu terase. S-a construit un hotel și mai multe pensiuni moderne. S-a construit o canalizare (cu multe greșeli de proiectare și execuție) și s-a dat în folosință. S-a făcut un contract cu o firmă de salubrizare ce adună gunoiul menajer, și pe care îl transportă la o groapă de gunoi aflată cu mult în afara localității. S-au amenajat mai multe campinguri particulare pe plaje sau în grădinile unor cetățeni plini de inițiativă.
În anul 2006, s-a construit o geamie musulmană, pentru hrana spirituală a cetățenilor de etnie tătară. Au apărut două noi cimitire (ortodox și musulman), un teren de fotbal, o benzinărie și două depozite cu materiale pentru construcții.

Restaurantul Dobrogean (perla restaurantelor din satele dobrogene), fiind vândut de proprietar (Cooperația Meșteșugărească) unui cetățean de origine greacă, a rămas în paragină, și în ciuda încercărilor din partea unor chiriași de al reanima și al integra în activitatea turistică a satului, acesta a devenit în timp o ruină. Cu această ocazie, fac un apel la primarul din comună, de a încerca să afle în ce condiții s-a vândut această locație și clauzele pe care le conține contractul de vânzare cumpărare (cooperația meșteșugărească funcționa conform legilor statului român), și dacă este cazul, să întreprindă acționarea în judecată a beneficiarului. Toți turiștii vechi și împătimiți ai 2 Maiului, regretă faptul că această minune a satului, a devenit ruină, și depozit de gunoaie. Precum în acest caz, este nevoie ca primăria să stabilească niște reguli stricte (administrative și pecuniare), pentru toți cei care lasă in paragină ani de zile proprietăți, stricând imaginea atât a localității – din punct de vedere estetic cât și a locațiilor ce odinioară aduceau celebritate satului (A se avea în vedere fostul magazin alimentar și alte proprietăți intravilane, devenite adevărate cuiburi de șerpi și alte specimene umane).

Plajele satului lungi de circa 500 m, odinioară largi și primitoare, s-au îngustat an de an prin eroziunea lor de către valuri și furtuni ce au devenit din ce în ce mai puternice. (După 1990 au fost mutate de guvernanți, de la primărie la Ministerul Apelor), Acest minister nu a făcut aproape nimic pentru stăvilirea distrugerilor cauzate de natură. În schimb percepe taxe din ce în ce mai mari de la micii întreprinzători care încearcă cu mari eforturi să le mențină în funcțiune. Ministerul pe care politicieni de ocazie (funcționari de rang înalt), fără onor îl conduc, este beneficiarul chiriilor impuse liberei inițiative, din care își plătesc salarii și prime uriașe numai pentru că merg la birou, unde își beau cafeaua și își fac planuri de vacanță. Și ca să pună bomboana pe colivă, aceștia au hotărât desființarea plajei unde se practica nudismul, (acceptat si întreținut cu amenajări de comuniști), pentru că vezi doamne, undeva în larg trăiesc niște animăluțe marine care sunt protejate de stat, și care se „sinucid” dacă apar în apă trupuri goale. Dacă plajele mor definitiv, va muri și viața economică a satului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Plaja „textiliștior” (turiști cu slipi și sutiene), a rămas un pic mai mare, mai ales în partea de nord!. Este străjuită de mai multe amenajări turistice (campinguri cu rulote, restaurante, baruri cu terase). Plaja din golful mic, devine neîncăpătoare în plin sezon, fiind extrem de mică. Plaja nudiștilor, deși desființată în scris, ea există în fapt și este asaltată în continuare de turiști. Dar în condiții foarte grele. Digul mic, ros pe dedesubt de curenți foarte puternici și permanent izbit de valuri uriașe, a început să cedeze în structura lui, suferind avarii uriașe. Aproape rupt în doua așteaptă și el intervenția autorităților.
În această zonă este amplasat hotelul și restaurantul „Micul golf – Pescăria 2 Mai”.
În micul golf au rămas doar pescarii profesioniști și câteva bărci ale unor săteni amatori, împătimiți ai pescuitului pe mare.

În ultimii ani 2 Mai-ul s-a dezvoltat în ritm rapid, ca dovadă că atunci când se dorește se poate. Trebuie să menționez numele primarului actual Daniel Georgescu, aflat la al II-lea mandat, care în scurt timp a reușit să schimbe radical aspectul satului prin asfaltarea sa în întregime, prin introducerea unei rețele de gaze naturale, prin modernizarea rețelei de apă și canalizare precum și multe alte proiecte în derulare.

2 Mai – Demografie

Din punct de vedere demografic, satul 2 Mai a evoluat foarte rapid. La înființare în anul 1887, erau 18 familii de scalpeți aduși în zonă de reprezentanții guvernului. Aceștia s-au stins repede sau au părăsit zona. Începând cu anul 1900, în 2 Mai au început să vină lipovenii. În 1904 erau peste 100 de lipoveni și câțiva români.
Românii au început să apară în număr mare după 1919. În anul 1922 satul avea 122 de lipoveni și 83 de români.
În anul 1936, locuiau in 2 Mai 476 de români și 170 de lipoveni.
În anul 1946, după împroprietărire, numărul românilor ajungea la peste 900. La lipoveni numărul creștea încet dor prin nașteri sau prin căsătorii cu persoane care proveneau din alte localități unde existau comunități de aceeași etnie.
În anul 1966, populația de români ajungea la 1433 de persoane.
În anul 2002, întreaga populație a 2 Maiului era de 2248 de locuitori, structurați astfel:
-1851 români
– 289 lipoveni
– 97 tătari
– 6 turci
– 5 unguri.
De precizat că în numărul declarat de români se aflu câteva familii de aromâni și mai multe familii de rromi rudari. Câteva familii de ucrainieni, s-au declarat și ei lipoveni. În anul 2014, numărul total al locuitorilor stabiliți în 2 Mai ajungea la peste 2600 de persoane. În prezent, numărul locuitorilor din 2 Mai stagnează datorită faptului că există un echilibru între cei care se nasc în localitate sau care se stabilesc definitiv în sat, și cei care pleacă la oraș sau în străinătate în căutare de lucru.
-Va urma.

MN: Alte articole de și despre Ștefan Doroftei Doimăneanu, publicate de Mangalia News, puteți citi AICI.


Mangalia News,



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply