Cultura la Liman, proiect al Primăriei comunei Limanu – a debutat miercuri, 13 iulie, cu vernisajul expoziției “Grădina cu Îngeri”, a cunoscutei artiste Silvia Radu [FOTO/VIDEO]

0
846

farmec.ro
carturesti.ro%20
Au fost prezentate peste 30 de lucrări de excepție inspirate din viața si faleza satelor din comuna Limanu. Lucrările realizate la Vama Veche de către Silvia Radu reprezintă faleza și marea în culori diferite, aproape mereu din aceeași poziție. Peisajele sale transformă spațiul Vama Veche într-un loc infinit care pare că își pierde granițele și iese din registrul cotidian. Silvia Radu părăsește geografia fizică și descrie prin lucrările sale o geografie sentimentală, a emoțiile și sentimentele pe care artista le avea în acest spațiu”, descrie Iuliana Dumitru, curatoarea expoziției și muzeograf în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.

„Grădina cu Îngeri” este, de altfel, un proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român. La vernisaj a fost prezentă și Silvia Radu, iar povestea expoziției a fost expusă chiar de remarcabila artistă.

De ce Grădina cu Îngeri? La Revoluție, pe care eu și soțul meu am trăit-o din plin, am stat sub gloanțe, la atelierul nostru de lângă Televiziune. În toate nopțile acelea, eu am stat în genunchi și m-am rugat. În clipele acelea, am înțeles că trebuie să mă ocup de tema asta, a îngerilor, și în arta mea. Atelierul a fost distrus.Am găsit un dezastru, nu mai exista nimic. De aceea, închin grădina mea cu îngeri celor ce și-au dedicat viața, cum au făcut-o și eroii din 1989, pentru ortodoxie și pentru neam”, explică Silvia Radu!

Lucrările expuse astăzi vor fi scoase la vânzare, la cererea artistei!

Vreau să găsiți oameni care să le cumpere. Sunt făcute cu mult suflet și un pic de știință. Și vreau să folosiți banii obținuți pentru a-i ajuta pe copiii săraci”, a mai spus Silvia Radu.

Vernisajul de astăzi a adus în 2 Mai oameni dragi artistei, actori, scriitori, sculptori, invitați de suflet, dar și comunitatea locală.

Cerul, spiritul, Casa lui Dumnezeu nu vor avea niciodată un sfârșit. De aceea, tot ce este armonios, curat si Sfânt nu este de pe Pământ. Este coborât din cer, iar aceste lucrări sunt cu adevărat speciale”, a spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prezent la eveniment.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Expoziția de pictură “Grădina cu Îngeri” face parte dint-o serie complexă de evenimente organizate în această vară în 2 Mai, cu sprijinul Primăriei Limanu. Astfel, în această vară, în 2 Mai va avea loc Festivalul de Teatru și Film – Șerban Ionescu, un Festival de Jazz și Blues, un Târg de Carte, dar și un Festival de Fotografie.

Expoziția aceasta reprezintă o ocazie excepțională pentru ca oamenii să înțeleagă de ce 2 Mai a fost un sat de poveste! Astăzi am acordat titlul onorific de ”Ambasador Cultural al comunei Limanu” – doamnei Silvia Radu. Și sunt extrem de fericit pentru că am reușit să organizăm acest eveniment. Da, eu am copilărit aici și știu toate poveștile cu și despre artiștii care își petreceau vacanța de vară aici, la noi în comună. Prin proiectul “Cultura la Liman” – proiect care a debutat astăzi cu acest eveniment special – ne-am dorit să readucem oamenii de cultură pe litoralul românesc. Practic, îi rechemăm… acasă! O casă primitoare, frumoasă și plină de tradiție! Fiecare stațiune sau localitate are ceva special. Noi avem… poveștile! Și acesta este, de fapt, brand-ul satelor 2 Mai și Vama Veche. Și tot noi trebuie să avem grijă să nu deteriorăm ceea ce au reușit să creeze oameni minunați,  precum doamna Silvia Radu. De atfel, pe lângă artă, doamna Radu a lăsat o moștenire pentru totdeauna: împreună cu soțul – sculptorul Vasile Gorduz, au ridicat biserica din Vama Veche! Si, tocmai pentru că avem această moștenire culturală – vreau să transformăm, din nou, 2 Mai în reședința de vară a artiștilor, un hub al culturii pe litoral”, spune Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu.

Programul complet al evenimentelor verii se găsește pe pagina de Fabook a proiectului: Cultura la Liman și aici:


Mangalia News, 13.07.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply