VREAU SĂ JOC! Cartea scrisă de Ionuţ Rada, împreună cu Laurenţiu Despina, spune povestea unei pasiuni pentru fotbal, iscată în inima unui puști care abia intra la școală, pasiune care îl va purta, din colbul uliței bunicilor, pe la cluburile mari din România, apoi la unele din afară

0
704

carturesti.ro%20
farmec.ro
VREAU SĂ JOC! “Cei care vor citi această carte, copiii sau cei care practică sportul, se vor regăsi în ea. Este povestea unui copil care începe să joace fotbal şi care tot timp are aceste cuvinte – ‘Vreau să’: Vreau să joc, vreau să joc titular la juniori, vreau să joc pentru echipa oraşului, vreau să joc şi să câştig un trofeu, vreau să joc pentru echipa naţională, vreau să joc în Champions League. Titlul acestei cărţi mă reprezintă pentru că tot timpul mi-am dorit să joc, indiferent de latura financiară, indiferent de sacrificii şi momentele în care trebuia să iau decizii pentru mine. Asta a fost cel mai important, să fiu pe acel dreptunghi verde. Pentru că pasiunea pe care am avut-o când m-am apucat de fotbal nu a dispărut, indiferent de latura financiară. Eu m-am bucurat pentru orice minut petrecut într-un meci”, a completat fostul jucător Ionuț Rada.

“Alături de Laurenţiu Despina şi Bogdan Ungureanu de la Pilot Books, cred că am făcut o treabă bună şi e o carte pe care o recomand cu mare drag, care merge în direcţia marii majorităţi dintre noi. Poate să inspire, poate să dea încredere, pentru că atâta timp cât îţi urmăreşti visul cu adevărat şi crezi cu adevărat, indiferent de greutăţi, poţi să îţi îndeplineşti acel vis. Şi această carte este şi despre cum să gestionezi o viaţă de sportiv. Nu am ştiut totul, am descoperit, am făcut şi greşeli. Sunt momente în care eram aproape să mă las de fotbal să renunţ, momente din Italia când mi-a fost foarte greu fără familie un an de zile. Cartea e o poveste cu întâmplările unui copil care mergea la bunici şi juca fotbal toată ziua. Aşa cum am fost ca jucător, cu perseverenţă, am încercat şi în această carte să îmi pun emoţiile şi tot ce am simţit”, a mai spus Ionuţ Rada. (Citiți mai mult AICI).

Descriere

VREAU SĂ JOC spune povestea unei pasiuni pentru fotbal, iscată în inima unui puști care abia intra la școală, pasiune care îl va purta, din colbul uliței bunicilor, pe la cluburile mari din România, apoi la unele din afară, de fiecare dată cu o energie și un entuziasm recunoscute de-a lungul anilor, atât de prieteni, cât și de adversari. Bucuria jocului este de fapt „înțelepciunea” pe care Ionuț Rada o împărtășește cititorilor săi în această carte dedicată mai ales celor care abia „intră pe teren”.

„Nu de puține ori m-am întrebat încotro aș fi luat-o, dacă nu aș fi avut fotbalul de partea mea. Tot încercând să-mi aduc aminte ce pasiuni aveam în copilărie – evident, în afară de fotbal –, mi-am dat seama că era un efort inutil. […] Uneori am închis ochii, alteori nu m-am ferit să visez chiar cu ochii deschiși, larma fotbalului era prezentă peste tot, la fel nevoia de minge, de a alerga, de a fi parte a unei echipe, preferabil cea care înscrie cu un gol mai mult”. (Ionuț Rada).

„Pasiunea, disciplina muncii, ambiția și tenacitatea de a înfrunta dificultățile îl conduc pe Ionuț pe drumul la care visează cei mai mulți dintre jucătorii ajunși la final de carieră, acela al echilibrului și al stabilității”. (Răzvan Lucescu).

„Ordonat, disciplinat, profesionist și educat!!! Datorită acestor calități a jucat fotbal la echipe foarte bune. Felicitările mele și respect pentru jucătorul și persoana Ionuț Rada”. (Gheorghe Hagi).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Autobiografia lui Ionuț Rada este o carte de care fotbalul românesc avea nevoie. Veți citi o poveste despre muncă, luptă cu adversari și cu tine însuți, succes, și devenire în fotbalul nostru. Și care deschide atâtea culise, cât să vedeți că și noi avem povești captivante. Ionuț Rada arată și prin această carte că este un model pentru tinerii fotbaliști, dar și o bucățică de istorie pentru Universitatea Craiova, Rapid, Steaua și CFR Cluj”. (Cătălin Striblea).

„Apar atât de multe „cărţi de carieră”, încât încep să dezvolt un soi de saturaţie. Fiecare are câte ceva de spus despre drumul parcurs, dar nu oricine poate spune ceva interesant. Aşa că am resimţit o uşoară crispare atunci când Ionuţ Rada mi-a transmis începutul cărţii despre viaţa lui sportivă şi m-a invitat să scriu câteva rânduri. Cu toată prietenia, Rada nu a fost Hagi, nici Mutu şi nici Chivu. Plonjat în alte lecturi, am oftat şi m-am apucat să citesc. Şi până să apuc să mă dezmeticesc n-am mai avut ce să citesc. Terminasem cele 30 de pagini la care am avut acces atât de repede, încât m-am speriat. Acum aştept toată cartea cu nerăbdarea cu care aşteptam Pif-urile pe vremuri, căci tot despre aventuri care te trag înăuntrul lor e vorba. Şi despre pasiunea care te salvează din orice, mai ceva ca Docteur Justice”. (Radu Naum).

Ionuț Alin Rada (n.1982) a debutat în fotbalul profesionist în 2001, la Universitatea Craiova. Principalele echipe la care a jucat sunt Rapid București, alături de care s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, Steaua București, cu care a debutat în Champions League, CFR Cluj, cu care a câștigat Campionatul Ligii 1 și AS Bari din Italia. Ionuț este membru fondator al CS Transilvania Seeds, o asociație care inițiază copiii în fotbal. Din pasiunea sa pentru sport, a fondat platforma de antrenamente The Rada Way. În prezent, Ionuț Rada locuiește la Cluj, împreună cu soția și cele două fiice.

Laurențiu Despina (n. 1964) este redactor la Radio România Constanța / Radio Vacanța. A fost arbitru de fotbal timp de peste zece ani. A scris pentru mai multe ziare constănțene și este autorul romanului Copacul cu frunze de caiet. (Ex Ponto, 2018).

MN: Articole cu și despre Laurențiu Despina, publicate în cotidianul online Mangalia News, puteți citi AICI.


Mangalia News, 10.07.2022.piese-auto-mangalia.ro

libris.ro%20
libris.ro%20


Leave a Reply