De la motorul cu apă, la energia cosmică. Viața inginerului Gheorghe Bordeianu, inventator, cercetător, care iubește România

0
3358

Gheorghe Bordeianu, 62 de ani, inventator, cercetător – mai nou industriaș, a decis să rămână în România. I s-au alăturat membrii familiei, tineri școliți peste mări și țări, la universități de renume. Împreună au pus bazele unei companii cu capital 100% românesc, MBG Bordeianu, Centru de Cercetare Științifică – CDI.

Au trecut 5 ani de când am parcurs împreună traseul Bacău – Berești Bistrița, unde, în casa bătrânească renovată, își amenajase atelierul. Atunci era la volanul unei mașini Cielo, pe care omologase motorul ecologic care funcționa cu apă, bazat pe descompunerea acesteia în hidrogen și oxigen. Acum a ales un Lexus, una dintre cele mai tehnologizate mașini americane, să testeze o altă invenție, Kitul EcoPower. Acesta se adaptează la motoarele cu combustie internă, diesel sau pe benzină, reducând consumul de combustibil și emisii cu aproape 70%. Am mers de fapt acum cu o mașină alimentată cu aminoacizi. Conceptul are și alte aplicații, pentru instalațiile de sudură, centralele de apartament. Ideea este să poată fi găsit în viitorul apropiat și în magazinele de profil, cu documentația tehnică și manual de instrucțiuni, la un preț acceptabil.

Investiția

Oprim la șantierul aflat pe dreapta la intrarea în comună. O parte din Hala de producție este deja ridicată. „Aici va fi un complex de clădiri care se va chema Centrul CDI MBG. CDI înseamnă Cercetare, Dezvoltare, Implementare – Motoare Bordeianu Gheorghe. În stânga, am luat autorizația de construcție, va veni clădirea principală. Sediul societății cum s-ar zice. O clădire de 30 x 60 m, pe 4 nivele, subsol pentru testări în laboratoarele de cercetare. Ultimul etaj este proiectat numai pentru învățământ. Colaborez cu Universitatea Politehnică din Iași, să fie destinat studenților la masterat, doctorat, să vină să facă aici practică. Am mai cumpărat niște teren alături, unde va veni o hală mult mai mare, pentru liniile de producție automatizate. Hala mică trebuia să fie finalizată până la sfârșitul anului, dar scumpirea prețurilor la carburant și a materialelor de construcție, ne-au mai redus din ritm. Estimată la 2 milioane de euro acum trece de 3 milioane”. […]

MBG EcoPower motor vapor.

[…] Gheorghe Bordeianu și echipa sa (are angajați, tinere și tineri igineri care au studiat la Iași și Bacău), cred în aceste proiecte: „Sunt pornit să fac industrie în România. Acasă, în Bacău, în satul unde m-am născut, Berești Bistrița, unde au trăit strămoșii mei. Acest Centru va fi o rampă de lansare a invențiilor. Avem ceva special în comun care ne leagă pe toți, indiferent pe ce continent trăim și acesta este Pământul. Să-l protejăm împreună, cu ajutorul Bunului Dumnezeu!”

Citiți articolul integral AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply