Activitățile programate în săptămâna 04-10 iulie 2022, de instituțiile publice de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța

0
321
astratex.ro

CONSILIUL JUDEȚEAN CONSTANȚA, DIRECȚIA DE TURISM ȘI COORDONAREA INSTITUȚIILOR DE CULTURĂ SUBORDONATE.

Activitățile programate de instituțiile publice de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța, în săptămâna 04-10 iulie 2022.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța:

–  La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.

–  Apariții în mass-media.

–  Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal – până în noiembrie 2022.

–  Proiect cultural – LDL Living Dabube Limes – MINAC Partener.

–  Expoziție de arte vizuale – ,,ZEITĂȚI LA PONTUL EUXIN”.

25 iunie – 8 iulie 2022, Muzeul ,,Tropaeum Traiani”.

16 iulie – 5 august 2022, Centrul de Informare Turistică ,,Cetatea Capidava”.

13 august – 2 septembrie 2022, Muzeul „Histria”.

Expozanți: Gheorghe Cariuțiu, Roxana Dumitru, Liviu Epuraș, Anca Georgescu, Vasile Lazăr, Alexandra Maciac, Bianca Paraschivescu, Lisandru Neamțu, Andreea Rădulescu, Ovidiu George Rusu. Curator: Alexandra Maciac.

–  Expoziția arheologică, Muzeul „Carsium” -„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.

–  Expoziția din Sala Tezaur este din nou completă, de curând reîntorcându-se de la Madrid cele 19 piese cu care muzeul nostru a participat la expoziția internațională Tesoros arqueológicos de Rumanía. Las raíces dacias y romanas (01 octombrie 2021 – 27 februarie 2022), inclusiv faimosul Șarpe Glykon, piesă unicat, dar și statuile zeităților Isis, Nemesis și Venus.

–  Expoziție temporară: 15 iunie – 10 august 2022 – „Arta mozaicului antic și bizantin. Școala de la Alba Iulia.”

Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: http://www.minac.ro/, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia https://m.facebook.com/minaconstanta/


Muzeul de Artă Constanța:
–  La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.

–  „Fragil – Teritorii portabile”, obiect, instalație,  expoziția artistului Cosmin Paulescu,  va avea loc în perioada 25 mai – 7 iulie 2022 în sălile de expoziții temporare aflate la parterul Muzeului de Artă Constanța. Finisaj, 7 iulie ora 16.00.

–  Expoziţia de pictură „Lumi Vegetale” semnată de artista Bogdana Contraş, în perioada 3 iunie – iulie 2022. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Crăciun şi Mădălina Mirea.

–  Expoziția RETROSPECTIVĂ a pictorului Eugeniu Albu. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 iulie la ora 15.00. În deschiderea expoziției va vorbi criticul de artă Geta Deleanu, invitata artistului. Expoziție curatoriată de Lelia Rus Pîrvan și Ioana Predescu.

–  Vineri 8 iulie ora 17.00, în cadrul Turneului „Citadele culturale dobrogene” trei artiști originari din Constanța – chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, care formează duo Kitharsis, și pictorul Mugur Popa – vor oferi un spectacol în care sunt îmbinate muzica și arta plastică.

–  Simpozionul ,,OVIDIENII’’, ediția a IV-a: Tabăra de sculptură în piatră pe temă ovidiană, în perioada 22 iunie – 20 iulie 2022.

Astfel, timp de o lună, vizitatorii Muzeului de Artă Constanța vor putea viziona live, pe cele 5 ecrane amplasate în muzeu, performance-ul celor 5 artiști consacrați (Vladlen Babcinețchi, Laurențiu Mogoșanu, Nicolae-Ovidiu Popa, Valentin Vârtosu, Dumitru Verdianu, curator Maria Bilașevschi) care vor sculpta în atelierul amenajat pe platoul Centrului Cultural „Elena Roizen” din orașul Ovidiu.

Organizator primăria orașului Ovidiu.

Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Artă Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.muzeuldeartaconstanta.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia https://m.facebook.com/people/Muzeul-De-Art%C4%83-Constan%C5%A3a/100010938703292.


Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța:

DELFINARIU ȘI MINERALOGIE

–  În intervalul orar 10:45-11:00, 11:45-15:00 și 16:45-17:00 pentru publicul prezent la demonstrațiile delfinilor, se desfășoară prezentarea mamiferelor marine (cu accent pe Odontocete), biologia, fiziologia, ecologia și etologia celor trei specii de delfini din Marea Neagră, precum și amenințările actuale (poluarea mediului acvatic cu plastic, plase pescărești).

–  Demonstrații cu delfini în prezența publicului vizitator – durată 30 minute: : luni – orele: 11:00; 15:00 și 17:00.

–  sâmbătă și duminică în intervalul orar 10:45-11:00, 12:45-13:00, 14:45-15:00 și 16:45-17:00, pentru publicul prezent la demonstrațiile delfinilor, se desfășoară prezentarea mamiferelor marine (cu accent pe Odontocete), biologia, fiziologia, ecologia și etologia celor trei specii de delfini din Marea Neagră, precum și amenințările actuale (poluarea mediului acvatic cu plastic, plase pescărești).

–  Demonstrații cu delfini în prezența publicului vizitator – durată 15 minute: sâmbătă și duminică orele: 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00.

PLANETARIU

–  De luni până duminică demonstrațiile în Planetariu cu publicul vizitator au o durată 30 minute de luni până duminică la orele: 09:45, 11:45, 13:45. 15:00 și 16:00.

MICROREZERVAȚIE ȘI PĂSĂRI EXOTICE

–  Program de vizitare Microrezervație și Păsări Exotice: luni până duminică – orele: 09:30-20:00.

–  Echitație – plimbări / manej cu caii: luni până duminică orele: 10:30-12:00 și 12:30-15:00.

–  Atelier BIOART – Școala de vară – 15 iunie – 30 septembrie.

ACVARIU

–  Program de vizitare Acvariu: orele: 09:00-20:00.

Sesiune de hrănire a speciilor de pești din patrimoniul secției Acvariu, în zilele de luni, miercuri și vineri ora 14:00 ghidaje în prezența vizitatorilor.


Teatrul de Stat Constanța:
Program spectacole – Sala Studio, Str. Ion Lahovari nr.2A.

Teatrul de Stat Constanța nu organizează spectacole în această săptămână, pentru că începe pregătirea Stagiunii Estivale iulie – august 2022.

Teatrul de Stat Constanța invită la SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI – CONSTANȚA, iulie – august 2022

Teatrul de Stat Constanța dă startul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului 2022. SEAS este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța. Partener principal este Primăria Municipiului Constanța.

”SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI, iulie-august 2022” este un proiect conceput pentru a transforma Constanța într-o adevărată capitală a culturii în perioada verii. Dorim să oferim constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară. SEAS va contribui la îmbogățirea imaginii Constanței în vârf de sezon estival”  spune Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța.

SEAS 2022 se constituie într-un adevărat regal cultural, cu 39 de spectacole de teatru și concerte în programul principal. În afara de acestea, vor mai exista expoziții, întâlniri și dezbateri cu artiști, manageri culturali, jurnaliști culturali. Reprezentațiile vor avea loc la Teatrul de Vară Soveja și pe scena ce va fi special amenajată în Parcul Arheologic din centrul orașului.

În cadrul campaniei promoționale  EARLY BIRD, pentru spectatorii care cumpără bilete din timp, primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de bilete la fiecare spectacol programat pe scena din Parcul Arheologic au tariful redus de 30 lei.

Biletele pot fi achiziționate la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, din strada Ion Lahovari nr. 2A, dar și online, pe platforma MyStage: http://bit.ly/2lr2cFz.

În perioada stagiunii, biletele vor putea fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrului de Vară Soveja, cu două ore înainte de spectacole.

SEAS 2022: programul Stagiunii (spectacole în luna iulie; spectacole în luna august)

Evenimentele organizate în cadrul Teatrului de Stat Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: http://www.teatruldestatconstanta.ro/, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia http://www.facebook.com/teatrudestatconstanta/.


Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” Constanța:
SPECTACOL ÎN AVANPREMIERĂ PE SCENA TEATRULUI PENTRU COPII ȘI TINERET ”CĂLUȚUL DE MARE”, DUMINICĂ, 10 IULIE 2022, ora 10.30, CALIFUL BARZĂ, după Wilhelm Hauff.
Regia artistică: Daniel Stanciu.
Scenografia: Cristina Pepino.
Muzica: Gabriel Basarabescu.
Vârsta: 5+
În distribuție: Andrei Stroescu, Daniel Minciună, Tiberiu Roșu, Daniela Vlad, Claudia Brădescu, Ion Ciolan, Rovena Paraschivoi, Grațian Prisacariu, Clara Ghiuvelechian, Arina Cojocaru.
Evenimentele organizate în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța ”Căluțul de Mare”sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.teatruldelamare.ro/, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/calutuldemare2003.


Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada” Constanța:
Proiecții de film și evenimente prezentate prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”:
Filme:
07 IULIE
-18:00 3D Minions: The Rise of Gru, comedie,aventură, AG;
-20:00 3D Thor:Love and Thunder, acțiune, aventură, AP-12;
08 IULIE
— 18:00 2D Between Two Dawns, dramă, AP-12;
— 20:30 3D Thor:Love and Thunder, acțiune, aventură, AP-12;
09 IULIE
– 11:00 3D Minions: The Rise of Gru, comedie,aventură, AG
– 13:00 3D Lightyear ,acțiune, aventură,animație, AG;
– 15:00 3D Minions: The Rise of Gru, comedie,aventură, AG;
– 17:00 2D Elvis, musica, dramă,AP-12;
– 20:00 3D Thor: Love and Thunder, acțiune, aventură, AP-12;
10 IULIE
– 11:00 3D Minions: The Rise of Gru, comedie,aventură, AG;
– 13:00 3D Lightyear ,acțiune, aventură,animație, AG;
– 15:00 3D Love and Thunder, acțiune, aventură, AP-12;
– 17:30 2D Between Two Dawns, dramă, AP-12;
– 20:00 3D Thor: Love and Thunder, acțiune, aventură, AP-12;

Evenimente:
-4-10 iulie – Expoziție atelier a claselor de design vestimentar. Program expoziție: luni- joi: 10:00 -18:00, vineri- duminică: 12:00-20:00.
Prof. Coordonator: Lucia Niculescu.
– 04 iulie – 17:30 – 18:30 Workshop Siguranta pe Internet – Gratuit Echipa Logiscool Constanța, împreună cu Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” și Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, dau startul unui workshop interactiv gratuit, în care copiii cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani sunt pregătiți corespunzător pentru fascinanta lume din online și învață cum să se protejeze împotriva pericolelor.
– 10 iulie 10:00-12:00 Ședință de lucru Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța.
Coordonator: Șef serviciu Daniel Cristian Oproiu.
Secția Cultural – Educativă:
–4 iulie – postarea emisiunii „Echidistant”, pe pagina de socializare facebook a instituției https://www.facebook.com/CentrulCulturalJudeteanConstantaTeodorTBurada. Postul de televiziune DOTTO TV. Invitat prof. dans Adriana Hoidrag.
–4 iulie – postarea pe pagina de socializare facebook a instituției a fotografiilor din cadrul atelierului de vară, clasa pictură, catedra Arte Vizuale
https://www.facebook.com/CentrulCulturalJudeteanConstantaTeodorTBurada
Prof. coordonator: Ioana Călinescu.
Menționăm că programul poate suporta modificări și / sau actualizări, acestea urmând să vă fie înaintate în timp util.


Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța:
EXPOZIȚII:
-1 – 31 iulie 2022: Expoziția „Eroine de roman în păpuși de porțelan” va putea fi vizionată și în luna iulie, în holul central al instituției. Vitrinele expoziției găzduiesc 40 de volume din literatura română și universală, însoțite de 40 de păpuși de porțelan, ce reprezintă personajele feminine ale romanelor respective. (realizată de Doina Monica Moșoiu, bibliotecar în cadrul Compartimentului Colecții speciale)
-Expoziția „Constanța estivală” : Expoziția include cărți și publicatii periodice din colecțiile bibliotecii, unde se regăsesc imagini și referințe despre litoralul Mării Negre și orașul Constanța, a cărui existență estivală este strâns legată de activitatea turistică. (Biroul bibliografic, responsabili: Angela-Anca Dobre, Luminița Stelian, Adriana Pitu)
-Expoziția „Destinații de vacanță” – Cărți pentru iubitorii de călătorii. Adunăm aici cărțile care ne îndreaptă spre alte orizonturi, către aventură, către explorare și către descoperirea vastității lumii în diversitatea ei.
-Expoziția „Biblioteca recomandă” – lecturi de vacanță pentru mici și mari. Lecturile de vacanță nu sunt lecturi obligatorii, ci lecturi de plăcere, care să dea contur aspirațiilor, gândurilor și sentimentelor noastre. Bibliotecarii vin astfel în ajutorul celor care doresc să citească în această vară și nu știu cu ce să înceapă.

-Expoziții de carte
-Tudor Arghezi (21 mai 1880 – 14 iulie 1967) – 55 ani de la moartea scriitorului român (responsabil bibliotecar: Ionel Alexe).
-Dimitrie Anghel (16 iulie 1872- 13 noiembrie 1914) – 150 de ani de la nașterea poetului și prozatorului român (responsabil bibliotecar: Ionel Alexe).
-Hermann Hesse (2 iulie 1877 – 9 august 1972) – 145 de ani de la nașterea scriitorului elvețian de limbă germană, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (responsabil bibliotecar: Ionel Alexe).
-William Faulkner (25 septembrie 1897 – 6 iulie 1962) – 60 de ani de la moartea scriitorului american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (responsabil bibliotecar: Ionel Alexe)
-Bibliotecari în acțiune – O prezentare video inedită a expoziției estivale „Detectivi… de vacanță”. Secretele anchetatorilor sunt acum dezvăluite! (Secția Împrumut Adulți, responsabili bibliotecari: Bușe Andreea, Pița Mihaela).

DIVERSE:
-6 iulie 2022, 16:30 – 18:30 – Clubul de vacanță pentru copii de toate vârstele, unde ne vom juca și vom citi („Știați că… “, „Cum? Când? De ce? Curiozități din lumea înconjurătoare“, „1001 de povești pentru copii isteți”, „Să călătorim prin orașele europene”, „Călătorii literare – descoperim orașe și locuri în romane și povestiri” și multe altele) (Mediatecă/Ludotecă; Bibliotecari: Codreanu Diana, Dima Iulia, Becheanu Elena).
-7 și 8 iulie 2022, începând cu ora 11:00 – Atelierele de lectură „Poveștile care ne formează” – în parteneriat cu Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet”
-Participă: două grupe de la Centrul de plasament Micul Rotterdam.
Lectura cărții este realizată de către scriitoarea de cărți pentru copii, Veronica Iani, în Sala Referințe generale (durata: 60 minute).
Va avea loc lectura cărților „Curajul” și „Perseverența” scrise și ilustrate de Veronica Iani, în lectura autoarei.
Pornind de la subiectul cărților, autoarea lor va discuta la final cu copiii despre situații de viață cu care ei se confruntă, precum curajul de a face față influenței nefaste a grupului, curajul de a spune adevărul, de a lua decizii corecte. Li se va vorbi și despre Constantin Brâncuși, ca model de perseverență.
-7 iulie 2022 – Presă dobrogeană estivală – Suplimentul „Litoral” al ziarului „Dobrogea Nouă”
-7 iulie 2022 ora 17:30 – Lansare de carte: Ecaterina Marga, „Într-o seară, la Rubla” (Editura Ex Ponto, 2022). Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, scriitoarea Emilia Dabu și psihanalistul Ioana Georgescu, în prezența autoarei, în Aula Bibliotecii Județene.

Postări pentru pagina de facebook:
-7 iulie 2022: Presa dobrogeană estivală: Suplimentul „Litoral” al ziarului „Dobrogea Nouă” (Biroul bibliografic, postări realizate de: Corina-Mihaela Apostoleanu, Luminița Stelian, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu).

ARTime
-Serie de prezentări ale capodoperelor picturii românești și universale.
-Tabloul lunii iulie: Claude Monet, „Terasă la Sainte-Adresse” (1867) (Secția Împrumut Adulți, responsabili bibliotecari: Bușe Andreea, Pița Mihaela).
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia https://m.facebook.com/Biblioteca-Judeteana-Constanta-177391838955524/?fref=ts.

CJC Activitati culturale instit cult subord, saptamana 04-10.07.2022


Mangalia News, 05.07.2022.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply