Mona-Lisa Popa: La mulți ani, Daria! La mulți ani, campioana noastră!

0
816

Mona-Lisa Popa: La mulți ani, Daria! La mulți ani, campioana noastră!

Daria, o fetiță cu chip și suflet de înger, crede cu tărie că, «indiferent de ceea ce ar alege un copil să facă în viață, dacă este perseverent, pasionat și muncește, are toate șansele să își atingă visul». Nu ezită să le împărtășească acest crez celor care o admiră sau care se minunează de realizările ei. Și deși are doar 14 ani, împliniți astăzi, este cât se poate de convingătoare. Nici nu s-ar putea altfel, pentru că performanța îi stă mărturie neclintită. Avea doar 12 ani când a devenit pentru prima data campioană națională la echitație, după o muncă titanică și sacrificii pe măsură.

Poate nu întâmplător, Daria, acum o stea în devenire a echitației de pretudindeni, așa cum o numește presa, s-a născut și a început să practice acest sport în Dobrogea, un tărâm binecuvântat de Dumnezeu și, timp de jumătate de mileniu, un tărâm al cailor. Un timp și un tărâm unde caii erau pentru foarte mulți – români, turci sau tătari – principala ocupație, după consemnările celebrului istoric și naturalist francez, născut în secolul al XVII-lea, Jean-André Peyssonel. Un tărâm care a dat Calul Dobrogean, o încrucișare a calului arab cu cel mongol, un animal nobil, extrem de iute, dar și extrem de scump, după cum ne-a lăsat scris Dimitrie Cantemir. Un tărâm unde calul a fost un fenomen care le-a inspirat locuitorilor denumirile multor localități…

Poate nu întâmplător, cu 13 ani în urmă, doi tineri constănțeni, la fel de frumoși la chip și la suflet, și-au așezat fetița de doar 10 luni în șaua unui cal și au avut fericirea de a o vedea cum se bucură…

Desigur, Daria are dreptate. Pasiunea, perseverența și munca susținută ale unui copil, dublate de suportul moral și sacrificiile, uneori de neînchipuit, ale părinților sunt o cheie care deschide ușa marii performanțe – ferecată pentru noi, oamenii obișnuiți. Dar este doar una dintre cele două necesare. Și da, Daria, un copil nu tocmai obișnuit, o are și pe cea de a doua – harul! Daria este un copil dăruit de Dumnezeu. A început acest sport când avea 10 ani. Aniversarea celor 10 ani i-a adus cadou primul dintre cei patru cai pe care îi are acum. Teoretic, nu știa ce va urma. Practic, și-a îmbrățișat calul primit în dar – o iapă superbă – și i-a șoptit «Sunt o campioană! Ești o campioană! Suntem campioane!». Nu devenise încă, dar știa că este campioană. Cum? Cum altfel decât grație harului dăruit ei de Dumnezeu?!

La mulți ani, copil frumos! La mulți ani, domnișoară! La mulți ani, Campioana noastră! La mulți ani fericiți și binecuvântați, Daria Piecu! (sursa: Mona-Lisa Popa).


Mangalia News, 29.06.2022.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply