România așteaptă intrarea iei în Patrimoniul UNESCO

0
624

farmec.ro
carturesti.ro%20

IA, cămaşa cu altiţă ar putea primi anul acesta recunoaşterea UNESCO, spune Ana Maria Cătăuţă, preşedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

„Pentru noi, românii, popor creştin, 24 iunie înseamnă Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, figură emblematică a creştinismului. Deloc antagonic, tot în această zi sărbătorim şi Sânzienele, o sărbătoare ce datează din vremea dacilor. Iar simbolul, legat strâns de Sânziene, este şi inegalabila cămaşă cu altiţă, ce a străbătut veacurile şi este purtată şi astăzi, atât de mult admirată şi iubită, piesă principală a portului nostru popular, ce oferă tradiţie şi autenticitate. În urmă cu mai bine de nouă ani, oamenii inimoşi din comunitatea La blouse roumaine au făcut ca 24 iunie să fie decretată Ziua Universală a Iei. Câţiva ani mai târziu, Parlamentul României, la solicitarea Comisiei parlamentare UNESCO, a aprobat ca 24 iunie să devină şi Ziua Naţională a Iei, iar legea, este astăzi, promulgată.

În calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO sunt convinsă că acest lucru se va întâmpla, poate şi pentru că, dincolo de tradiţii şi autenticitate, acest bun românesc a depăşit de mult graniţele ţării. În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu specialiştii, ţinând cont şi de soliditatea dosarului depus pentru înscriere, îmi exprim speranţa că acest lucru se va întâmpla chiar anul acesta. Ar fi o recunoaştere incontestabilă a autenticităţii poporului nostru să ne regăsim şi cu acest bun în selecta listă UNESCO”, spune Ana Maria Cătăuţă.

Foto: YouTube.

Mangalia News, 26.06.2022. (sursa: UZPR).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply