Castraveți murați rapid la soare, super crocanți, aromați și gustoși | Trucul care grăbește fermentația!

0
465
Acum e vremea castraveților covăsiți! Castraveți murați rapid la soare – în 3-4 zile sunt gata! Sunt super crocanți (pocnesc în dinți), aromați și gustoși! Vă ofer rețeta noastră veche de familie + trucul care grăbește fermentația!

Castraveti murati de vara la soare – castraveti covăsiți (cum le mai zice pe la noi). Cele mai bune muraturi de vara, cu usturoi, cimbru si marar, fermentate la soare. Exista un truc care accelereaza murarea acestor castraveti! Se prepara usor, pe balcon sau pe pervaz sau in curte (daca aveti asa ceva) – in 4-5 zile aveti castraveti murati de vara.  Castravetii raman crocanti si sunt foarte aromati.

Mama (care este chimista) m-a invatat, de mica, sa lucrez stiintific. Adica sa inteleg ce ce petrece in jurul meu si in special in bucatarie. De ce punem lamaie la dulceturi si gemuri (pentru pastrarea culorii deschise), de ce nu se dizolva sarea intr-o solutie suprasaturata, cum dreg un fondant zaharisit (este evident ca are nevoie de apa) etc. Asa ca la acesti castraveti murati de vara este nevoie de un kick, de un impuls, care sa declanseze fermentatia: o felie de paine! Drojdia din ea declanseaza murarea acestor castraveti. Veti vedea cum facem. Fara felia de paine, procesul de fermentatie incepe mai lent si apare riscul „băloșirii” zemei din borcan.

Am gasit in piata castraveti de gradina si am luat 1,5 kg – exact de cat am nevoie ca sa umplu un borcan de 3 L. La aceeasi taraba am luat si o legatura de marar (tije) si una de cimbru – cred ca taranii au invatat ce inseamna cross-selling. Ma mir ca nu aveau si borcane sau sare! Un fel de „Pickles Kit” –  Trusa micului murator :).

Usturoi aveam in casa. Si sare. Asa ca am trecut la treaba.

OBSERVATIE:
Daca afara este canicula (peste 33 – 35 C) castravetii se vor mura mai repede – in 3-4 zile. Va sfatuiesc sa-i verificati dupa ziua a 3-a: sa gustati moarea si sa taiati un capat de castravete. Daca este acrisor, puteti sa-i mutati in casa, la frigider. Daca ii lasati prea mult la fermentat pot deveni poate prea acri pentru gustul vostru. In acest caz puteti sa-i clatiti in apa rece si sa-i pastrati in pungi de plastic (fara zeama), la frigider.

Ingrediente:
1,5 kg castraveti de gradina
5-6 catei de usturoi mari (taiati in 2)
cateva ramurele de cimbru uscat
cateva ramurele de marar uscat (tije)
optional – un ardei iute
Saramura:
1,5 L apă
2 linguri de sare (40 g).
In plus:
o felie de pâine.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, pe savoriurbane.com



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply