10 moduri în care îți rănești copilul zilnic, fără să vrei – Sfatul psihologului

0
645
Psiholog Florentina Dumitru: Există mai multe moduri în care îți rănești copilul. Captivi într-un carusel cotidian al grijilor și al responsabilităților, noi, părinții, uităm de multe ori că prioritatea numărul unu este să avem copii sănătoși și fericiți. Să ne amintim că, pe lângă satisfacerea nevoilor de ordin fizic, copilul are și nevoi emoționale! 

Cum îți rănești copilul:

Lipsa de afecțiune

Fie îl consideri deja mare, fie ți-e teamă că va ajunge răsfățat, așa cum te averizează alții, alegi să fii mai rezervat atunci când vine vorba de exprimarea afecțiunii pentru copilul tău. Câteodată, tiparele din propria copilărie sunt atât de bine înrădăcinate că nu le poți încălca sub nicio formă. “Copilul se pupă doar noaptea-n somn!”, sau “Nu vreau să cresc un  răsfățat!”, sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute replici din popor.

Agresivitatea

Deși ai auzit de mii de ori expresia “Bătaia e ruptă din rai!”, știi bine că nu e așa! Agresivitatea înseamnă abuz fizic, iar traumele la nivel psihologic se vor perpetua în mintea unui copil până când va ajunge la maturitate. Caută să vezi că în spatele fiecărei acțiuni a copilului tău stă o motivație. Privește prin ochii lui realitatea și vei fi surprins. Obrăznicia, micile pozne, plânsul aparent nejustificat înseamnă de fapt atragerea atenției și lipsă de comunicare.

Respingerea sau indiferența

Indiferența față de copilul tău e un alt fel de abuz emoțional. Acum, când copilul nu mai e un bebeluș, nu îi mai oferi la fel de multă atenție și afecțiune. Poate că sunt zile când nici nu-l întrebi ce mai face, cum se simte ori dacă îl doare ceva. Te gândești că are tot ce-i trebuie și uiți că el are și alte nevoi, nu doar cele de ordin fizic. […]

Continuarea, pe totuldespremame.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply