Chirila Vasile – Extras din cartea ”Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo” [VIDEO]

0
722

farmec.ro
carturesti.ro%20
Chirilă Vasile: ”Până la inventarea kamalului, navigatorii arabi din zona ecuatorială și călătorii prin deșert își foloseau inițial degetele întinse la lungimea brațului, pentru a măsura unghiul de înălțare al unei stele (Stelei Polare) deasupra orizontului, cu ajutorul căruia determinau latitudinea. Când este ținut la lungimea brațului întins, lățimea unui deget măsoară un unghi care rămâne destul de apropiat ca valoare de la o persoană la alta. Este egal cu arcsinusul raportului dintre lățimea degetului și lungimea brațului, fiind de aproximativ 1 grad, 36 de minute și 25 de secunde – aproximativ 1,6°.

Acest procedeu a fost și este utilizat în prezent pe scară largă pentru a măsura unghiuri pe cer, astfel:
– țineți mâna la lungimea brațului, închideți pumnul cu partea din spate a mâinii către ochi; lățimea pumnului va fi de aproximativ 10°, adică unghiul dintre două obiecte care se află pe extremitățile opuse ale pumnului vor fi la o distanță de 10°. Steaua Nordului, Polaris, din Carul Mic si Dubhe (din Carul Mare) se află la o distanță de 3 pumni, adică de 30°.
– deschideți pumnul, întindeți cât puteți degetul mic si degetul mare și pliați restul degetelor, unghiul dintre vârful degetului mic si al degetului mare va fi de aproximativ 20° (asterismul Carul Mare se intinde pe 25°);
– intervalul între degetul aratător si degetul mic va fi de 15°;
– cele trei degete din mijloc vor fi de aproximativ 5°;
– degetul arătător, la lungimea brațului va fi de 1,6°;
– degetul mic, la o lungime a brațelor va fi de aproximativ 1° lățime”.

Cartea ”Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo” poate fi achiziționată printr-un mesaj la adresa [email protected], sau la tel +40722341931.


Mangalia News, 12.06.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply