Goran Mrakić: Prima dată singuri la mare – Amintiri de pe litoral…

0
988
A trebui să venim prima dată singuri la mare, pentru a ne da sema că porumbul fiert nu merge cu berea ”Nova” de Brăila. Un băiat ne îmbârligă să cumpărăm, pe lângă slipurile ”Speedo” și niște ochelari de soare atât de întunecați încât aproape că nu vezi nimic prin ei. Sîntem încă suficient de naivi să credem că așa trebuie.

Niște adolescenți din Mangalia încearcă să ne buzunărească, la Luna-park-ul care arăta ca-n desenele cu ”Nu zaieț”, dar între timp ne prindem cum stă treaba cu jmecherii locali, așa că-i punem pe fugă cu ajutorul scândurilor smulse dintr-un gard. Ne pierdem o bună parte din bani la aparatele de poker dintr-o bodegă în care se ascultă Madonna și Michael Jacskon. Două fete din București ne povestesc ce demențial a fost la concertul lui Maicăl, dar noi o ardem mai degrabă cu Kreator și Sepultura. Ne întreabă de unde sîntem și ce limbă vorbim. Scornim atâtea minciuni puerile de ni se face rușine, la un moment dat. Pe o terasă de pe plajă mâncăm cei mai nasoi mici din istorie, iar ca să fim siguri c-o să ne fie rău-rău cumpărăm și-o sticlă de coniac dubios. Nici un taximetrist nu vrea să ne ia cu promisiunea că-i vom plăti la hotel, așa c-o întindem pe jos. Ne cățărăm pe diguri, să vedem răsăritul. Ne dăm coate, observând un cuplu de hipioți care stau turcește și fumează niște țigări ce put mai tare decât Dacia și Mărășești la un loc. La un moment dat, tipa scoate o carte ferfelițată și începe să citească. Ne întreabă dacă vrem să fumăm și dacă ne place filozofia. Adevărul e că nu știm prea multe despre iarbă și Cioran, așa că ne tirăm de-acolo. Și fiindcă răsăritul nu ne impresionează foarte tare, încercăm să ne dregem cu două beri. Mamă, ce ne mai distrăm la mare! Turiștii matinali încep să vină deja ”pă plaje”, cum îi auzim că pronunță. Ne uităm la scuterele de pe mal și ne întrebăm dacă am putea să le închiriem și fugim cu ele. Oare unde ajungem, dacă mergem numai înainte? Ne dăm seama că stăm prost și cu geografia, așa că mai luăm două beri și plecăm spre hotel. Ne tolănim în balcon și privim fără de țintă spre pâlcurile de oameni care mișună sub noi împovărați cu umbrele, colacuri, mingi, prosoape și alte rechizite estivale. Adormim cu gândul la ștrandul ”Textila” din Aradului-Est.

MN: Din scrierile timișoreanului Goran Mrakic, cotidianul online Mangalia News a publicat mai multe articole ce pot fi citite AICI. Volumele sale ”Povestiri din garaj” și ”Lumea e cămașa mea de forță” (poeme prozastice), pot fi procurate de AICI.


Mangalia News, 11.06.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply