Zece fraze aparent neînsemnate, care îl rănesc enorm pe copilul tău, fără ca tu să îţi dai seama

0
511

farmec.ro
carturesti.ro%20

Oricât de clişeic ar suna, vorbele rostite nu pot fi luate înapoi, aşa cum şi încrederea se pierde o singură dată. Iar atunci când vine vorba despre creşterea copilului, ar trebui să avem întotdeauna ceva în minte: Un copil nu va uita niciodată; sau, cel puţin, inconştientul lui nu o va face! Tot ceea ce îi spunem copilului, toate laudele şi criticile devin parte permanentă din ceea ce se numeşte imagine de sine a copilului, imagine care se va reflecta şi în adultul de mai târziu.

Trebuie să ne gândim întotdeauna de două ori, înainte de a da drumul cuvintelor atunci când suntem nervoase, sau, pur şi simplu, cu răbdarea dusă la limită:

1. Pentru că aşa vreau eu! – Expresia aceasta imperativă, lipsită de o explicaţie logică, trebuie înlocuită cu una care să îi ofere celui mic o motivaţie raţională. Spre exemplu, prin „Ştiu că vrei să te joci în continuare, dar trebuie să plecăm la bunica, pentru că altfel se face foarte târziu”, copilul va înţelege de ce trebuie să facă acel lucru şi se va supune mult mai uşor. În acest mod, nu va rămâne cu senzaţia că este doar un obiect în mâinile tale.

2. Nu mai plânge! – Această cerinţă trebuie înlocuită cu o frază mult mai empatică, de tipul „Ştiu cât de rău te simţi, şi eu m-aş simţi la fel, dacă aş fi în locul tău!”. Cel mic va simţi că nu este singur, că are un sprijin şi o persoană în care poate avea încredere. Supărarea îi va trece mult mai uşor, iar pe viitor va avea încredere să îţi mărturisească şi alte probleme.

3. Dacă nu îţi mănânci cerealele, vei rămâne mic şi slab. – Nu îi crea copilului tău frustrări, ci arată-i beneficiile a ceea ce face. „Dacă îţi mănânci cerealele, vei fi puternic şi isteţ ca tati”, spune-i, în loc. Vei creşte un copil care va înţelege motivul pentru care trebuie să facă anumite lucruri.

4. Nu faci deloc bine, dă-mi mie! – Cu siguranţă fiecare părinte vrea ca cel mic să crească având încredere deplină în propria persoană, ceea ce înseamnă că această frază nu trebuie să o audă niciodată. Spune-i, în schimb, „Haide să îţi arăt un truc care te va ajuta să te descurci mai uşor”. Nu doar ca vei avea un copil mai îndemânatic şi chiar mai isteţ, ci vei creşte fiind un adult responsabil, care va avea încredere în el şi în ceea ce face.

5. Văd că eşti cam nervos, încetează! – Nu creşte un copil plin de frustrări, care să se inhibe şi să nu se exteriorizeze, atunci când simte nevoia. Când vezi că este supărat sau chiar nervos, întreabă-l dacă vrea să discutaţi despre problema care s-a ivit, încearcă să înţelegi că, deşi pentru tine poate fi o problemă minoră, pentru el este însemnată (când eşti mic, problemele mici ţi se par uriaşe) şi sfătuiţi-vă împreună. […]

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, pe suntmamica.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply