Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene: După cum știți, în baza OUG nr. 61/2022, #MIPE finanțează acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar, prin Programul Operațional Competitivitate (#POC). Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României pentru a diminua efectelor negative ale crizei economice asupra mediului de afaceri, respectiv asupra populației. Pentru acordarea acestui sprijin, #MIPE a pregătit o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri:
1. GRANTURI PENTRU CAPITAL DE LUCRU
Această schemă este administrată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE) și presupune acordarea unui ajutor financiar nerambursabil cuprins între 5.000 – 120.000 euro/beneficiar.
Valoarea grantului acordat se stabilește astfel:
a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;
b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 euro.
Înscrieri: Începând cu joi, 26 mai, ora 10:00 și până la 31 mai, ora 20:00.
Categorii eligibile: IMM-uri, societăți agricole, cooperative agricole, organizații de producători, cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022. Mai multe informații despre granturile pentru capital de lucru găsiți AICI: https://bit.ly/3Gi0X0v.
2. MICROGRANTURI
Această schemă este administrată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și presupune acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 5.000 euro/beneficiar.
Înscrieri: Începând cu vineri, 27 mai, până la epuizarea fondurilor alocate în valoare de 50.000.000 euro. Cererile se vor finanța în ordinea depunerii.
Categorii eligibile:
a) microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022;
b) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022
Mai multe informații despre microgranturi găsiți AICI: https://bit.ly/3wKfEX0.
PROCEDURA DE ÎNSCRIERE:
Atât pentru microgranturi, cât și pentru granturile pentru capital de lucru, înscrierile se vor face pe platforma IMM Recover: https://granturi.imm.gov.ro/#/home.
Manualul de utilizare al platformei este disponibil AICI: https://bit.ly/3MMX85D.
În cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea acestei platforme sau doriți modificarea/ relocarea / închiderea unui cont în platforma IMM Recover, vă rugăm să vă adresați @MAT, administratorul operațional și proprietarul acestei platforme.
Mangalia News, 30.05.2022.