Supă de ceapă cu cașcaval gratinat și pâine – vestita rețetă franțuzească – Soupe à l’oignon

0
694
Supa de ceapă – rețeta frantuzească. Supa de ceapă cu cascaval gratinat si pâine este o mâncare consistentă, de iarnă. Se prepară rapid, in 30 de minute. Practic, ea tine loc si de supă si de felul doi.

Supa de ceapa cu cascaval (Soupe à l’oignon sau Soupe d’oignons aux Halles) o fac destul de des in varianta servita in paine (reteta aici). De data aceasta am ales o reteta frantuzeasca autentică, prezentata de celebrul Chef Raymond Blanc si va spun, cu mana pe inima, ca am ramas profund impresionata de rezultat.

Am adus si cateva mici modificari – am folosit cognac in loc de vin si supa de carne (stock, bouillon – reteta aici) in loc de apa. Raymond Blanc spune ca alegerea cepei este cruciala in aceasta reteta, aceasta trebuind sa aiba aciditate ridicata si sa aiba si un continut crescut de zahar. Supa de ceapa este populara in zona estica a Frantei, pe granita cu Germania (in Alsacia si Lorena). Aceasta regiune este celebra pentru culturile de ceapa. Branza folosita este Comté dar poate fi inlocuita cu Emmentaler, Gouda, Tilsit, Cheddar etc.

Desigur ca exista o multitudine de retete, practic fiecare zona avand o modalitate proprie de preparare a supei de ceapa. In orice caz, supa de ceapa este celebra la nivel mondial, regasindu-se in meniurile multor restaurante din lume.

DESPRE SUPA DE CEAPA CU CASCAVAL SI PAINE

Mi s-a parut interesanta povestea acestei supe. Se spune ca supa isi are originea inca in epoca romana, fiind cunoscuta pe parcursul timpului ca fiind „supa săracului”. Versiunea moderna a acestei supe vine din Franta secolului XVII, cand s-a trecut la prepararea acesteia cu crutoane de paine, supa de vita (bouillon) si cu ceapa caramelizata. Alte legende spun ca autorul supei ar fi Louis XV, sau Louis XIV.

Veti zambi cand veti afla ca supa de ceapa face parte din ritualul mariajului. Traditia spune ca, in noaptea nuntii, mirii sunt serviti in camera nuptiala cu un bol de supa de ceapa. Poate ati remarcat forma ciudata a bolului in care am prezentat si noi supa… are forma de oliță. 🙂 Da, de oală de noapte (pot au chambre). E un ritual hazliu care s-a pastrat pana in ziua de astazi in anumite zone din Franta. Mai multe puteti citi aici.

Eu am cumparat aceasta „oliță” din Selgros, de la raionul cu produse de menaj. Se gasesc 3 marimi si eu am ales-o pe cea mai mare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ingredientele de mai jos sunt pentru o portie mare de supa. Le puteti multiplica cu usurinta in functie de numarul de persoane de la masa. Daca nu aveti aceste „olițe” speciale, puteti monta supa cu crutoanele de paine in vase mai mari (termorezistente), urmand sa serviti portiile individuale ulterior. Este un fel de mancare foarte consistent si bogat in calorii si este recomandat in meniurile de iarna.

Supa de ceapa – reteta frantuzeasca
Timp de preparare: Timp de gatire: 30 minute; Timp Total: 50 minute.
Ingrediente pentru o porție:
  • 40 g unt
  • 100 g ceapa
  • 15 g faina
  • 400 ml supa de pui, de vita, de oase sau apa
  • sare piper
  • optional zahar
  • 30 ml smantana pentru frisca min.30%
  • 3 felii de paine
  • 20 ml cognac sau 100 ml vin alb sec
  • 150 g cascaval (Comté, Emmentaler, Cheddar).


Continuarea, pe savoriurbane.com



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply