Administrația Fondului Cultural Național a lansat apelul de proiecte editoriale, cu o suplimentare de 500.000 lei a finanțării

0
715

farmec.ro

Administrația Fondului Cultural Național anunță demararea celei de a III-a sesiuni anuale de finanțare dedicată proiectelor editoriale. Bugetul sesiunii III/2022, alocat prin subvenție de la Ministerul Culturii, este de 1.300.000 de lei, cu o creștere de 500.000 de lei a bugetului alocat culturii scrise.

„Este pentru prima dată în cinci ani când acest tip de finanțare depășește cifra de 1 milion de lei. Restricțiile impuse în perioada pandemică au afectat întreg sectorul cultural-creativ și cred că este de datoria noastră să venim cu soluții concrete în sprijinirea acestuia. Mai mult, costurile producției de carte au crescut, afectând cultura scrisă, unul dintre segmentele importante ale culturii românești”, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Proiectele pot fi propuse de către edituri şi redacții de publicații culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activități editoriale și/sau persoane juridice de drept public, până la data de 31 mai.

„Sperăm ca de acum înainte să remarcăm o tendință de creștere a bugetului și să reușim astfel, cu sprijinul Ministerului Culturii, să restabilim importanța acordată proiectelor editoriale, atât de necesare spațiului cultural românesc. Am analizat împreună cu colegii din Consiliu evoluția recentă a costurilor și s-a decis pentru această sesiune o creștere cu 20% a plafoanelor de finanțare pentru fiecare secțiune”, a precizat Aura Corbeanu, președinta consiliului AFCN.

Consiliul AFCN a stabilit trei secțiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte:
– Carte (inclusiv ediții critice),
– Reviste și publicații culturale,
– Ediții de poezie.
Au fost definite priorități specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim.

Criteriile de eligibilitate au rămas aceleași: contribuția de 10% și tirajul minim obligatoriu. De asemenea, titlurile editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanțare.

Tot pe 2 mai s-a deschis și aplicația de depunere a candidaturilor pentru comisiile de evaluare. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.
_________
Toate informațiile și documentele necesare înscrierii proiectelor editoriale sunt disponibile online accesând www.afcn.ro/finantari-proiecte-editoriale.html. Pentru mai multe detalii despre sesiunea de finanţare puteți contacta telefonic instituția (021.893.31.50), sau prin e-mail la adresa [email protected].

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 05.05.2022.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply