Lucrările de consolidare și înnisipare a plajelor litoralului românesc vor fi finalizate la sfârșitul anului 2023 [VIDEO]

0
756

Gândit de acum 20 de ani…

Proiectul de înnisipare și consolidare a plajelor litoralului românesc îi preocupă pe reprezentanții ABADL încă din 2003, fiind vorba de investiții pentru următorii 50-100 de ani, după cum au precizat reprezentanții acesteia, în cadrul unei conferințe de presă, organizate recent, la Constanța. La eveniment au participat, pe lângă directorul ABADL, Hristu Uzun, directorul de proiect, Nicușor Buzgaru, reprezentanți ai Prefecturii Constanța și ai Consiliului Județean.

În principiu, este vorba despre investiții care vizează unsprezece sectoare de plajă de pe întreg litoralul, respectiv zonele: Stăvilare Periboina – Edighiol, Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai. Pentru fiecare dintre acestea, au fost identificate schemele de amenajare costieră ce cuprind, în principiu, diguri, epiuri și lucrări de înnisipare, rezultând reabilitarea a două stăvilare, protecție costieră pe o lungime de 30,54 kilometri și o suprafață de plajă nou creată de aproximativ 250 de hectare.

Scopul proiectului este să asigure adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului, în condiții medii anuale, pentru următorii 50 de ani.

De precizat că, în cadrul evenimentului de prezentare a acestui proiect, au fost enumerate toate zonele vizate, fiecare cu particularitățile ei. Printre acestea se află și zone unde nu vor fi desfășurate lucrări, în sudul litoralului, fiind delimitate, întrucât s-au descoperit specii protejate, atât în flora, cât și în fauna acvatică. Amintim aici perimetre din zona Balta Mangalia – Venus, Mangalia, Saturn și 2 Mai.

Valoarea totală a proiectului este de 3.805.641.720 de lei, din care 85% sunt fonduri europene, iar 15% reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat. Lucrările vor fi finalizate în decembrie 2023. (Autor: Daniel ALBU).

VIDEO, pe focuspress.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply