22 aprilie – Ziua Internaţională a Planetei Pământ | Tema stabilită pentru anul acesta: “Investeşte pentru planeta noastră”

0
207
farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21

Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, în cadrul Zilei Internaţionale a Planetei Pământ, declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în anul 2009.

În 1970, la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îşi arătau susţinerea pentru creşterea protecţiei asupra planete noastre. Ziua Pământului a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări.

Tema stabilită pentru 2022, “Investeşte pentru planeta noastră”, pleacă de la dezideratul “Natura în cursa spre zero”, care arată cât de necesar este ca omenirea să ajungă la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, până la jumătatea secolului, pentru a menţine temperatura globală sub creşterea de 1,5°C. În timp ce accentul a fost pus în primul rând pe reducerea dependenţei de combustibilii fosili, nu există o cale viabilă de a limita încălzirea globală şi de a construi o rezistenţă împotriva încălzirii globale fără a proteja, gestiona şi reface de urgenţă natura.

Este necesar să acţionăm (cu îndrăzneală), să inovăm (în linii mari) şi să implementăm (în mod echitabil), să construim un parteneriat pentru planetă, în timpul scurt pe care îl avem, pentru un viitor prosper şi durabil, o planetă sănătoasă pentru copiii noştri şi copiii lor. “Am demonstrat că împreună putem face faţă provocărilor de amploare. Dreptul la un mediu sănătos câştigă teren. Dar trebuie să facem mult mai mult, şi mult mai repede, mai ales pentru a preveni o catastrofă climatică”, menţionează secretarul general al ONU, António Guterres.

Ziua Internaţională a Planetei Pământ este marcată de către toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în anul 2009.
În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată Pământului se marchează în luna martie, odată cu echinocţiul de primăvară. (Radio România, 22.04.2022).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply