”Pompiliu Pârvescu, etnograful din Cartal”, volum semnat de Aurelia Lăpușan, Cristian Obrejan și Ștefan Coman, parte din proiectul cultural „Pe urmele primilor folcloriști”, lansat în cadrul emisiunii „Trăiește frumos”, de la Antena 3 Constanța [VIDEO]

0
1185

farmec.ro
carturesti.ro%20
Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” vine în atenția publicului lansând conceptul cultural Pompiliu Pârvescu, etnograful din Cartal, carte scrisă de Aurelia Lăpușan, Cristian Obrejan și Ștefan Coman. Lucrarea face parte din proiectul cultural „Pe urmele primilor folcloriști”, care a presupus redactarea și tipărirea volumului mai sus menționat, ce cuprinde materiale de cercetare antropologică, documente cu caracter etnografic și observații care țin de domeniul etnocoreologiei, referitoare la dansurile specifice localității dobrogene Cartal, actualmente Vulturu.

Materialele care au intrat în alcătuirea acestui studiu monografic cuprind: o biografie a profesorului Pompiliu Pârvescu, însoțită de o parte însemnată de melodii și dansuri transpuse de specialiști într-o formă modernă, adecvată prezentului și potrivită pentru a fi preluată de dansatori și ansambluri folclorice din țară.

Volumul a fost lansat duminică, 03 aprilie 2022, în cadrul emisiunii „Trăiește frumos”, de la Antena 3 Constanța. Lansarea cărții a putut fi revăzută și luni 04 aprilie 2022, începând cu ora 17:00, pe postul online City Press Constanța, la rubrica eMisiune personală.

„Lucrarea de față este cel de-al doilea proiect editorial realizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu susținerea Consiliului Județean Constanța, prin care recuperăm memoria unor personalități dobrogene demult uitate și care reprezintă repere ale civilizației populare. Pompiliu Pârvescu este, alături de alți reputați folcloriști români, un precursor al folcloristicii dobrogene. Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, continuă prin acest proiect realizarea unor lucrări – Repere în folcloristica dobrogeană, urmând celei despre Dan Moisescu și scoțând astfel din uitare noi piese de rezistență din cultura populară locală. Trei contributori, cu trei profesii diferite au reușit să valorifice materialul existent și să dea formă acestei lucrări inedite și valoroase.

Conf. Univ. Dr. Aurelia Lăpușan, Prof. Dr. Cristian Obrejan și maestrul coregraf Ștefan Coman au realizat un material care poate fi transpus în practică, necesar formațiilor artistice, păstrând acuratețea și particularitățile folcloristice locale”.

Director General, Prof. Doina Voivozeanu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Cotidianul online Mangalia News a publicat numeroase articole semnate de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, ”Doamna publicisticii dobrogene”, cum am numit-o noi, cu aleasă stimă și respect deosebit. Îi mulțumim și pe această cale pentru excepționalul serial documentar ”Municipiul Mangalia – 25 de ani în 25 de episoade”, precum și pentru volumul ”Mangalia în paginile vremii”, care a stat la baza celuilalt serial în 20 de episoade, dedicate împlinirii a 20 de ani de la declararea Municipiului Mangalia, intitulat: MANGALIA 20, un TOP al personalităților locale. Monografia ”MANGALIA 100 DE REPERE”, semnată de Aurelia Lăpușan și Ștefan Lăpușan, ne-a fost o altă sursă importantă de inspirație, pentru care mulțumim călduros autorilor.


Mangalia News, 05.04.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply