Ciorbiță de urzici ”a la grec”. Rețeta de ciorbă dreasă cu ou și smântână, acrită cu lămâie

0
242
farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21
Primavara, pietele sunt pline de urzici proaspete si fragede si e pacat sa nu profitam de acest super-aliment plin de minerale. Cum se gatesc urzicile? Putem sa facem o ciorbita de urzici a la grec dreasa cu ou si smantana si acrita cu zeama de lamaie sau un bors de urzici clasic (de post) – reteta lui o gasiti aici.

M-am gandit sa fac o ciorbita de urzici a la grec pornind de la reteta clasica a ciorbei de pui cu acelasi nume – o gasiti aici. O ciorba usoara, acrisoara, plina de zarzavaturi sanatoase si dreasa la final cu galbenusuri, lamaie si smantana.

Zis si facut! Asa ca mi-am pregatit ceva morcov si radacina de pastarnac (poate fi si un pic de patrunjel si telina pe acolo), un pic de orez, niste cepe verzi si am trecut la treaba.

Din cantitatile de mai jos obtineti cca. 10 portii de ciorbita de urzici a la grec, reteta de ciorba dreasa cu ou si smantana.

Timp de preparare. 30 minute. Timp de gatire: 30 minute. Timp Total: 1 ora.
Portii: 10 portii.
Ingrediente:
  • 300 g urzici proaspete si fragede (varfuri) – o gramada medie,
  • 1 morcov,
  • 1 radacina de pastarnac,
  • 1 radacina mica de patrunjel + 1 bucatica de telina (optional),
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui,
  • 1 legatura de ceapa verde sau 1 ceapa medie veche,
  • 50 g orez cu bob rotund,
  • sare,
  • 2-2,5 L de zeama ramasa de la oparirea urzicilor.
  • In plus:
  • 2-3 fire de usturoi verde sau 2 catei de usturoi vechi,
  • Optional: cateva frunze de leurda.
Pentru dres:
  • 250 ml smantana acrisoara cu min. 20% grasime,
  • frunze de patrunjel verde, leurda,
  • 1-2 galbenusuri proaspete,
  • putina sare,
  • zeama de lamaie, dupa gust (de la ½ sau chiar o lamaie intreaga).

Urzicile le-am spalat in vreo 4-5 ape reci pana ce ultima apa a ramas curata. Veti vedea ca mai sunt mici insecte printre frunze, fragmente de iarba uscata si mult nisip.

Cat timp se oparesc urzicile?
Am pus o oala mare cu apa la fiert si am oparit urzicile 2 minute, pe ceas. Urzicile nu-s ca spanacul… au ceva salbatic in aroma si gustul lor, avand un continut mare de fier si minerale. Majoritatea retetelor prevad oparirea lor inainte de utilizare, chiar daca se foloseste ulterior si apa in care au fiert. Oricum, nici spanacul si nici urzicile nu se fierb in nestire pana devin maronii si flescaite! Dupa oparire, le-am trecut repede intr-o strecuratoare si le-am tinut 1 minut sub jet de apa rece. Apa rece opreste procesul de fierbere si le pastreaza culoarea frumoasa si vie. Le-am lasat la scurs vreo 15 minute in strecuratoare. Apa in care au fiert NU se arunca!

Apoi le-am mutat pe un tocator si le-am maruntit din cutit, nu foarte tare. Trebuie sa ramana bucatele de frunzulite insa nu sa atarne din lingura. Le-am lasat deoparte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

CUM SE FACE CIORBA DE URZICI CU OREZ SI ZARZAVAT?
Iata ingredientele pentru baza ciorbei: radacina de morcov si pastarnac (puteti pune si radacina de patrunjel si telina), ceapa verde, orez (usturoiul verde vine la final, nu acum). Radacinoasele le-am taiat in cubulete marunte. Ceapa verde am tocat-o in rondele mici.

Am ales o oala potrivita (de 3-4 L) in care am pus mai intai zarzavaturile (morcovii si pastranacul) impreuna cu 2-3 linguri de ulei si un praf de sare. Le-am calit la foc mic (cu capac) ca sa se inmoaie in pic, fara sa se prajeasca. Apoi am pus ceapa verde si orezul crud si le-am calit 2 minute si pe acestea, tot la foc mic insa fara capac. Practic am facut un sofritto (ca la risotto). Ce culori frumoase si ce arome de primavara!

Continuarea, pe savoriurbane.com



piese-auto-mangalia.ro



Leave a Reply