Îi cunoști culorile, nuanțele, mirosul sărat, o cunoști când e calmă sau când e tulburată, dar mai ales știi cum te face să te simți. Haide să descoperim împreună 15 lucruri mai puțin știute despre Marea Neagră!

0
770

Curiozități despre Marea Neagră: 15 lucruri inedite.

Fiecare vacanță perfectă de vară începe pe malul Mării Negre. Însă, câte știi de fapt despre această oază de relaxare și liniște de pe pământ? Marea Neagră a găzduit, de-a lungul timpului, foarte multe legende și povești, care au stârnit interesul turiștilor de pretutindeni încă din antichitate! Marea Neagră oferă sejururi incredibile, dar și istorisiri și fapte irezistibile. Descoperă-le pe toate în cele de mai jos!

Dacă vrei să descoperi cele mai deosebite, misterioase, palpitante și interesante curiozități despre Marea Neagră, atunci consultă ghidul nostru Merahotels!

Informații generale despre Marea Neagră

Informații generale despre Marea Neagră

Marea Neagră este situată între Europa și Asia, cu o suprafață totală de 423.488 km pătrați și are ca vecini Ucraina la nord, România la vest, Bulgaria la vest, Turcia la sud, Georgia la est și Rusia la nord-est. Marea Neagră are o formă aproximativ ovală, cunoscută și sub denumirea de „formă de pește”, în special de către copii. Mare Neagră atinge o adâncime maximă de peste 2.200 m în sectorul central-sudic.

15 curiozități despre Marea Neagră

15 curiozități despre Marea Neagră

DENUMIREA DE „MAREA NEAGRĂ”

Marea Neagră are o istorie tumultuoasă, deoarece poziționarea sa geografică a atras atenția multor popoare puternice, impresionând grecii, apoi romanii, care i-au dat denumirea de „Pontus Euxinus” și apoi pe turci, dându-i numele de „Karadeniz”, ceea ce semnifică „mare întunecată” sau „mare de miazănoapte”, deoarece era situată la nord de Imperiul Otoman.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Prima formă autentic românească a denumirii actuale a fost dată de Mircea cel Bătrân, marea numindu-se „Marea cea Mare”. Numele este întâlnit în diferite documente datate din vremea domnitorului.
Deși prietenoasă cu majoritatea turiștilor, numele de Marea Neagră este asociat cu aspectul primejdios ce poate fi observat pe timp de furtună, fiind periculoasă pentru cei care se aventurează în larg, fără experiență sau echipament de protecție. Încă din secolul al XV-lea, Marea Neagră a fost considerată drept bântuită de furtuni inimaginabile.

MAREA NEAGRĂ NU A AVUT ÎNTOTDEAUNA APA SĂRATĂ

Grecii îi spuneau Mării Negre „Marea Ospitalieră”, deoarece apa era potabilă, spre deosebire de alte surse locale. Ulterior, coloniștii Imperiului Roman, care au venit în Dobrogea și au întemeiat Histria, au parcurs un drum obositor și lung pe mare, iar adesea rămâneau fără resurse, așadar singura lor opțiune a fost să încerce apa din Marea Neagră, constatând că acesta este potabilă și dulce.
Expedițiile organizate de coloniști erau realizate primăvara, când debitul Dunării era maxim, iar apa dulce revărsată în mare se păstra la suprafață, având o densitate mai mică decât apa sărată. Astfel, coloniștii scoteau apă de băut și de spălat direct din Marea Neagră.

POTOPUL ȘI CREȘTEREA SALINITĂȚII DIN MAREA NEAGRĂ

O curiozitate care a măcinat gândurile multor turiști, de-a lungul timpului, a fost trecerea de la apa dulce a Mării Negre la cea sărată, din prezent. Ei bine, salinitatea mării a ajuns la 17 la mie datorită unei furtuni puternice, care a provocat revărsarea apei din oceanul planetar în Marea Neagră, formându-se ulterior strâmtorile Bosfor și Dardanele. Apa sărată provine din vechea mare Tetis, iar alături de aceasta, Marea Neagră se bucură în prezent de noi specii de pești și plante.

MAREA NEAGRĂ ESTE PRIETENOASĂ

Spre deosebire de alte mări, Marea Neagră prezintă numeroase avantaje pentru turism și pentru oaspeții de pretutindeni, deoarece vietățile și plantele care trăiesc între valurile acestei mări nu pun viața în pericol. De exemplu, vei avea fericita ocazie să observi în depărtare câțiva delfini care sar în lumina răsăritului sau apusului, însă, este foarte puțin probabil să te întâlnești în Marea Neagră cu rechini, animale veninoase sau plante periculoase.

DIVERSITATEA FAUNEI ȘI FLOREI DIN MAREA NEAGRĂ

Deși Marea Neagră nu găzduiește prădători periculoși pentru viața omului, aceasta se bucură de o varietate extinsă de specii de plante, animale și pești, identificându-se doar în spațiul litoralului românesc un număr de 131 de specii de pești, iar în celelalte zone: litoralul bulgăresc: 187 specii de pești, litoralul turcesc: 167 specii de pești, litoralul ucrainean 155 specii de pești, litoralul georgian 110 specii de pești și pe litoralul rusesc 112 specii de pești.

Printre cele mai cunoscute vietăți maritime sunt: delfinii, peștii goby, bluefish, macrou, goatfish, hering etc., meduze, crabi și raci, dar și o specie interesantă de rechin Katran, nepericuloasă pentru turiști, deoarece trăiește în zonele cele mai reci ale Mării Negre, departe de orice intersectare cu omul.

Când vine vorba despre plante, Marea Neagră oferă o colecție impresionantă de 270 de specii de alge: verzi, maro sau roșii, alături de aproximativ 600 de alte specii diferite de plante. Apele sărate ale mării sunt perfecte pentru habitatul speciilor fără pretenții, fie acestea plante, animale sau pești.

Diversitatea faunei și florei din Marea Neagră

APAR SPECII NOI ÎN MAREA NEAGRĂ

Marea Neagră este specială, oferind un ecosistem incredibil, evolutiv și primitor pentru noile specii care se formează prin transformarea celor deja existente în acest habitat. În prezent, au apărut noi specii de plante și pești prin ramificarea vietăților apărute în momentul revărsării mării Tetis. Fenomenul este cauzat de microevoluție – varietate în cadrul unei specii.

MUZEUL DE PE FUNDUL MĂRII NEGRE

Marea Neagră este pe atât de misterioasă și periculoasă în perioadele furtunoase, precum este la fel de frumoasă și primitoare cu turiștii în momentele calme și călduroase. Așadar, marea găzduiește un muzeu chiar pe fundul mării, fiind un loc de fosilizare extrem de interesant. Din cauza lipsei de oxigen la adâncimi foarte mari, de peste 2000 m, epavele care au ajuns acolo sunt perfect conservate, Cu atât mai mult, în bazinul mării există numeroase specii de pești care au scheletul intact.

GOLFURI INEDITE LA MALUL MĂRII

Golfurile maritime formate pe coasta litoralului românesc de sud și nu numai reprezintă doar o altă curiozitate despre Marea Neagră. Golfurile oferă stațiunilor de pe litoral un peisaj încântător care atrage turiștii de pretutindeni, fie familii cu copii, cupluri sau grupuri de prieteni.

De exemplu, stațiunea Cap Aurora este recunoscută drept „Perla litoralului românesc” datorită frumuseții oferite de golfurile create de valurile mării. Acestea sunt ideale pentru sejururile petrecute alături cu cei mici, iar pentru o vacanță de vis este recomandat să alegi un complex hotelier aflat în apropierea țărmului, asemeni Mera Onix.

Asemenea golfuri pot fi observate și din stațiunea Venus, dacă ai optat pentru cazare în apartamentele și camerele de lux și moderne ale hotelului Mera Resort. Așa că, nu trebui să ratezi o astfel de vacanță relaxantă, însorită și palpitantă! De-a lungul plajei vei găsi numeroase specii de scoici și melci de diferite forme, dimensiuni și culori, așa că nu ezita să aduni câteva drept amintire!

Mai mult, AICI.

https://www.merahotels.ro/mera-brise/
0374436450.
[email protected]



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply