Clujul ar putea deveni independent din punct de vedere energetic, prin valorificarea deşeurilor

0
478

În condiţiile în care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (C.M.I.D.) este aproape de finalizare, Consiliul Judeţean Cluj caută soluţii pentru valorificarea energetică a deşeurilor depozitate.

“A fost dispusă elaborarea, în cel mai scurt timp, a unui SF care să analizeze tehnologiile de valorificare a deşeurilor şi, inclusiv, oportunitatea achiziţiei unei instalaţii de dezintegrare moleculară şi valorificare energetică”, a precizat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Investiția poate fi realizată atât din bugetul județului, sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost-beneficiu a SF-ului demarat.

“Doresc schimbarea actualei paradigme, iar deşeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obţinem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic”, a declarat Alin Tişe.

Astfel, conform unei analize, avem următoarele date:
– Cantitatea de deșeuri existentă acum în Celula 1: 261.000 tone;
– Județul Cluj produce lunar cca. 16.000 tone de deșeuri;
– Prin valorificare, putem obține din 1 mc deșeu uscat 1 MW/h energie;
– O persoană consumă anual cca. 3 MW/h (consum casnic);
– 261.000 tone de deșeuri 261.000 MW/h consumul energetic/an asigurat pentru 87.000 de persoane (un cartier). (sursa: napocalive.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply