Dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog: “La orice vârstă de adult trebuie să avem tensiune sub 130 cu 80. Tot ceea ce depășește această valoare este o valoare patologică și trebuie tratată”

0
1561

[…] Mulți oameni se consideră sănătoși, deși au valori mari ale tensiunii. Unii iau o perioadă tratament și apoi renunță la medicamente. Care sunt riscurile în cazul lor?

Dr. Elvira Craiu: Riscul hipertensiunii: boala de inimă, patologia renală, riscul acciodentului vascular cerebral. Ne speriem de momentul în care găsim valori tensionale mai mari: 150-160. Sperietura ne duce la doctor. Dacă ne ducem la doctor și acesta spune că trebuie un anume regim, tratament, analize, niște investigații după care ne dă un tratament, atunci noi trebuie să facem acest tratament! Odată apărută această hipertensiune arterială, boala nu se vindecă, dar se întreține cu tratament. Ideea actuală este că la orice vârstă de adult trebuie să avem tensiune sub 130 cu 80. Tot ce depășește această valoare este o valoare patologică și trebuie tratată. Tratamentul este pentru toată viața, iar riscul cel mai mare este accidentul vascular cerebral.

O altă problemă cu care se confruntă mulți români este colesterolul crescut. De la ce valori ar trebui să ne îngrijorăm, cum poate fi ținut sub control?

Dr. Elvira Craiu: În momentul în care trebuie să analizăm un colesterol crescut, trebuie să judecăm cele 4 fracțiuni de colesterol: colesterolul total, HDL, LDL și trigliceridele. Există o judecată a medicului care vede acest profil lipidic. Cert este că cel mai rău pentru patologia actuală cardiovasculară este creșterea LDL colesterol. Dar sunt și situații când trigliceridele sunt mari și pot să anunțe un început de diabet. Dar nu e obligatoriu. Sfatul meu este să nu ne tratăm după ureche pentru acest colesterol mai mare, să nu folosim suplimente alimentare care nu au o bază științifică pentru a modifica mult acest profic lipidic. Atenție la ce laborator ne pretăm aceste analize pentru că nu putem compara mere cu pere! Odată ce am pornit pe tratarea colesterolului, trebuie să mergem la același laborator! Fiecare laborator are niște limite în care fixează parametri de mai bine sau mai rău, risc mai mare sau mai mic. Repetând analizele de câte ori ne spune medicul la același laorator, este o treabă mai corectă. Mai există acest HDL colesterol care este la fel de important ca și LDL, numai că LDL colesterol are tratament, VDL colesterol are numai indicații: fără grăsimi, fără dulciuri, fără exces de băuturi alcoolice și cu mult mers pe jos. Are indicații pentru modificarea stilului de viață pentru a-l crește. LDL colesterol și trigliceridele trebuie micșorate atunci când valorile lor sunt mari. Când HDL colesterol este mic, el trebuie ridicat cu regimul alimentar foarte țintit și cu repetarea analizelor, cu test de efort. Medicul cardiolog știe cum să vă sfătuiască pentru ca acest profil lipidic să evolueze către micșorarea riscului de arteroscleroză care ne paște acolo unde acest profil lipidic nu este cel optim.

Aș vrea să ne vorbiți puțin și despre faptul că bolile de inimă nu mai țin cont deloc de vârstă…

Dr. Elvira Craiu: Trăim aceste momente în toată lumea modernă: cu infarct la 17 ani, la 25 sau la 35 de ani. Multe s-au schimbat. Este vorba de factori de risc care la un moment dat acționează împotriva noastră. Stresul în care trăim se acumulează și acționează împotriva noastră. Nu putem spune că dacă avem valori tensionale crescute, un LDL colesterol mare și o glicemie la limită, în mod obligatoriu facem o boală cardiovasculară complicată. Fiecare își face boala lui, nu există complicații cardiovasculare. Chiar și un infarct, fără să nu ai cu o săptămână sau două înainte o modificare a stării generale. Că e o oboseală, că e o anumită placă pe torace, o tuse sau o transpirație, acestea constituie niște avertismente. Pe care trebuie să le luăm în seamă. La acest moment, în toată lumea, frica poate să conducă la o boală cardiovasculară mai devreme. La long-COVID este aceeași treabă. Dacă nu era COVID-ul probabil aveai această boală cardiovasculară peste 30 de ani. Riscurile trebuie judecate de la om la om, cunoscând foarte bine pacientul cu ale lui complicații. În momentul în care încep micile simptome, legătura cu medicii de familie și cu specialiștii este vitală în contextul pandemiei de coronavirus. Asta pentru că multe lucruri s-au schimbat. […]

Citiți AICI interviul integral, realizat de Larisa Calistru, Radio Constanța.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply