Cine este Ebenezer Scrooge, unul dintre cele mai cunoscute personaje de animație din istorie?

0
1128

farmec.ro

Ebenezer Scrooge este unul dintre cele mai cunoscute personaje de animație din istorie, povestea sa fiind adesea redată în preajma Crăciunului. El este protagonistul romanului “A Christmas Carol”, publicat de Charles Dickens în 1843, unul dintre cele mai cunoscute din istorie.

Povestea sa a devenit faimoasă deoarece el este mântuit de cele trei spirite: Fantoma Crăciunului trecut, Fantoma prezentului de Crăciun și Fantoma Crăciunului care încă va veni. Încă de la începutul povestirii, Dickens îi face o prezentare categorică lui Scrooge: “Răcirea din interiorul lui i-a înghețat trăsăturile vechi, i-a ciupit nasul ascuțit, i-a zbârcit obrazul, i-a înțepenit mersul, i-a făcut ochii roșii, buzele subțiri albastre și vorbește cu o voce zgârietoare”.

Scrooge mai este descris ca un bătrân păcătos lacom și solitar, ce are afaceri într-un depozit din Cornhill. În pofida faptului că are o avere impresionantă, oferea salarii mici și ducea o viață modestă. Detesta foarte multe Crăciunul, despre care credea că e o modalitate de a cheltui bani inutil. În plus, obișnuia să urască săracii, pe care îi considera inutili.

În schimb, cele trei spirite amintite îi arată lui Scrooge cât de mult a greșit și el ajunge astfel un om mai bun și mai generos. Acest lucru s-a întâmplat după încercările prin care a trecut purtat de Fantoma Crăciunului trecut, Fantoma prezentului de Crăciun și Fantoma Crăciunului care încă va veni.

După ce a văzut cât rău au făcut acțiunile sale, el a implorat să primească o nouă șansă și începe să fie un om generos, care făcea multe acte de caritate.

Povestea lui Scrooge e faimoasă

Scrooge este un personaj arhicunoscut și e prezent în numeroase filme, piese de teatru, ba chiar și într-un joc de cazinou online. Acesta din urmă a fost lansat de compania ISoftBet și se numește Scrooge Megaways. Printre simbolurile jocului se afla chipul lui Scrooge, celebra pălărie a acestuia, diverse bucate de Crăciun și cadouri.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pe lângă A Christmas Carol (2009), despre povestea sa au fost făcute și alte 15 filme, în care acțiunea are loc atât în Marea Britanie cât și în SUA. Interesant este faptul că primul film inspirat din romanul lui Dickens a apărut tocmai în 1938.

De asemenea, “Scrooge” a intrat și în vocabularul limbii engleze, fiind un cuvânt care descrie zgârcenia. Iar sloganul celebru al lui Scrooge, “Bah! Humbug!” e folosit pentru a descrie dezgustul față de multe tradiții moderne de Crăciun.

Lucruri mai puțin știute despre A Christmas Carol

1. Charles Dickens a început să scrie A Christmas Carol în octombrie 1843 și a reușit să termine în timp record, în doar șase săptămâni. El și-a dorit ca lansarea să aibă loc înainte de Crăciun. A ajuns în librării pe 19 decembrie 1843 și toate exemplarele au fost vândute în doar trei zile.

2. Charles Dickens a fost primul scriitor faimos care a citit din cărțile sale. El a început cu A Christmas Carol, în fața a 2000 de oameni care au venit să îl vadă în Birmingham, la zece ani de la lansarea cărții.

3. Dickens a plecat ulterior într-un turneu în care obișnuia să citească în fața oamenilor, iar de două ori a ajuns și în SUA. Câștiga bani buni din această treabă: spre exemplu, la un moment dat a obținut 19.000 de lire sterline. Iar printre cei care au venit să îl vadă s-a aflat un alt scriitor celebru, Mark Twain, pe când avea 32 de ani. Totuși, recenzia acestuia a fost negativă, întrucât Twain nu a fost deloc impresionat de modul în care citea Dickens.


Mangalia News, 25.02.2022. (P).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply