Valentin Tanase: În ziua aniversării lui Constantin Brâncuși, să ne amintim deviza care l-a călăuzit în viață: “Muncește ca un sclav, poruncește ca un rege, creează ca un zeu!”

0
3445

În ziua de 19 februarie 1876 se năștea la Hobița, un sat anonim din Gorj, Constantin Brâncuși, fiul de țărani care avea să devină “patriarhul sculpturii moderne”. Pornit pe jos, cu traista pe umăr, în căutarea devenirii și împlinirii artistice la Paris, adevărată “Mecca a artelor vremii”, tânărul Brâncuși a reușit prin har, voință și perseverență să impună înțelepciunea, filozofia și estetica ancestrală a țăranului român într-o Europă obosită de curente și tendințe artistice.

Ca orice român aflat în trecere prin Paris, am considerat ca pe o datorie de onoare să trec pragul muzeului-atelier “Constantin Brâncuși”, aflat în imediata apropiere a Centrului cultural “Georges Pompidou”. Aici, într-o ordine desăvârșită, ca într-o adevărată bătătură de gospodar, uneltele, obiectele apropiate și lucrările compun universul în care a trăit și creat unul dintre cei mai mari și celebri români de pe mapamond. Atelierul-muzeu este astăzi una dintre valorile culturale de patrimoniu ale Franței. Și dacă ne gândim că Brâncuși a dorit inițial să lase totul prin testament statului român, iar marii oameni de cultură ai vremii: George Oprescu, George Călinescu, Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu au declinat oferta, considerând opera brâncușiană decadentă, cosmopolită și lipsită de valoare. Era desigur, tragica perioadă stalinistă, când legăturile dintre Est și Vest erau cu totul oprite, dar acel refuz este și astăzi un moment nefericit în istoria culturii naționale. Din fericire, în ultima jumătate de secol, Brâncuși a fost reevaluat și și-a regăsit locul meritat în panteonul spiritual național.

În anul 1987, am realizat o povestire în imagini despre viața lui Brâncuși pentru tânăra generație în revista Cutezătorii, iar în anul 2014, Victor Ponta, premierul de atunci al României, a oferit premierului chinez, cu ocazia unei vizite, un tablou al meu, intitulat “Omagiu lui Brâncuși”. În fiecare dimineață, cînd intru în atelierul de sculptură, găsesc la loc de cinste o copie a “Ecorșeului”, opera de tinerețe a lui Brâncuși. Se poate spune că trăim astăzi în “constelația Brâncuși”, sub umbra sa protectoare, iar “Coloana sa fără Sfârșit” este și va fi mereu o efigie și un simbol al devenirii unui neam greu încercat de istorie, dar care s-a încăpățânat de fiecare dată să reziste.

În ziua aniversării lui Constantin Brâncuși, să ne amintim deviza care l-a călăuzit în viață: “Muncește ca un sclav, poruncește ca un rege, creează ca un zeu!”

UPDATE: Benzi desenate de Valentin Tănase. (Imagini din seria expozițiilor “Maeștri ai benzii desenate românești”). 

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 19.02.2021. (republicare 19.02.2022).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply