Corina Crețu – Pledoarie în favoarea autorităților locale, pentru Programele Operaționale din perioada 2021-2027

0
649

farmec.ro
carturesti.ro%20

Se impune accelerarea negocierilor pentru încheierea Acordului de Parteneriat dintre Romania și Comisia Europeana, ca si a Programelor Operaționale pentru perioada 2021-2027.

Am salutat faptul că, pentru aceasta perioada de programare, Romania a solicitat implementarea a opt programe regionale, pe lângă cele dedicate sănătatii, infrastructurii de transport, mediului si schimbărilor climatice. Consider însă că o continuare a actualei metode centralizate ar fi o greșeală, care ar dovedi că nu reușim sa înțelegem din experiența pe care Romania o are deja in privința fondurilor europene, după mai bine de 15 ani de la aderarea la Uniune.

Descentralizarea și debirocratizarea mecanismului de folosire a fondurilor europene reprezintă, in opinia mea, singura cale ce poate ajuta Romania sa foloseasca la maxim, in beneficiul oamenilor, șansele și oportunitățile pe care le avem. Negocierile pentru noile programe operaționale au fost demarate încă din timpul mandatului meu de Comisar European pentru Politica Regionala, iar mesajul meu către toate Guvernele cu care am lucrat a fost același. Am sperat ca în perioada de programare 2021-2027, guvernele să înțeleagă că nu întotdeauna țările pot decide din capitale unde, cât, cum pot să investească la nivel local.

Eu cred că primarii și cei care locuiesc in regiunile si orașele unei tari știu cel mai bine nevoile cetățenilor și de aceea încurajez ca fondurile europene să fie concentrate în mare parte în mâna celor care sunt reprezentați direct de cetățeni, pentru că și-au dezvoltat capacitatea administrativă și știu exact care sunt nevoile cetățenilor. Am încurajat ideea ca tot mai multe state să ofere regiunilor si orașelor management direct în fonduri europene, pe tot parcursul procesului de elaborare, de la proiectarea programelor până la implementarea acestora.

De altfel, multe tari au demarat deja implementarea proiectelor pentru perioada 2021-2027, in paralel cu cele din Planurile Naționale pentru Redresare și Reziliență. Din păcate, Romania se afla in mare întârziere, nu numai in legătura cu aceste doua capitole, dar și cu in legătura cu Bugetul 2014-2020, care înregistrează la aceasta ora sub 60% absorbție. Eu cred ca lecțiile trecutului trebuie învățate și putem corecta din mers ceea ce a împiedicat folosirea mai rapida și eficientă a fondurilor europene.

In Uniunea Europeana există mai multe modele, cel centralist pe de o parte și cel regional pe de alta, iar cu acesta din urmă se lucrează mai bine în termen de implementare și monitorizare a proiectelor. Avem diferite modele – francez, german – unde am lucrat direct cu regiunile și cred că este modelul cel mai simplu, atât din punct de vedere al aplicării și al implementării, al monitorizării, putem ști foarte bine cum s-au investit banii europeni.
Pe de alta parte, avem aceste modele centralizate în care încă se lasă în seama capitalelor să decidă unde și cât să se investească.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In discuțiile pe care le începusem deja cu statele membre pentru acordurile de parteneriat și programele operaționale pentru perioada 2021-2027, am sperat să găsim înțelegere mai mare din partea unor guverne pentru a acorda direct bani regiunilor și primăriilor. Având în vedere sumele pe care le are la dispoziție România în Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, Guvernul României are șansa acum de a investi în domeniile în care e atât de multă nevoie de bani: sănătate, educație, infrastructură, locuri de muncă.

România are la dispoziție în următorii ani aproape 80 miliarde € (79,94 miliarde), din care:

  • 30,5 miliarde €, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență;
  • 28,22 miliarde € – Fonduri de Coeziune;
  • 19,34 miliarde €, prin Politica Agricolă Comună;
  • 4 miliarde € – Fondul pentru o Tranziție Justă.

Acești bani pot fi folosiți cu o flexibilitate de neimaginat cu trei ani in urma. Deci acum e momentul marilor investiții, neglijate pe nedrept atât de mult timp. E nevoie de o dezbatere publică amplă, de mai multă transparență și de o comunicare eficientă din partea Guvernului, astfel încât proiectele mari să poată fi realizate, in beneficiul cetățenilor si pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor.

Multă sănătate vă doresc și un frumos sfârșit de săptămână! (Corina Cretu).


Mangalia News, 19.02.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply