De ce sunt periculoși NITRAȚII și NITRIȚII și cum să te ferești de ei?

0
465

Cu siguranță ai auzit de nitrați, dar știi ce sunt aceștia cu adevărat? Se pare că aceștia ajută alimentele prelucrate să pară delicioase și să-și mențină culoarea, dar împiedică și dezvoltatea bacteriilor dăunătoare. Așadar, ce sunt nitrații și de ce sunt ei periculoși pentru noi?

Nitrații – inofensivi sau periculoși?

De fapt, există nitrați și nitriți. Diferența constă într-un singur atom de azot, care este legat de un număr de atomi de oxigen: nitrații au trei atomi de oxigen (NO3), iar nitriții au doi atomi de oxigen (NO2). Se pare că nitrații sunt inofensivi, dar devin periculoși atunci când sunt convertiți în nitriți. Atunci când nitrații ajung în cavitatea bucală, bacteriile sau enzimele din organism îi transformă în nitriți. Acești nitriți pot fi inofensivi, atunci când formează oxid nitric, dar când formează nitrozamine, pot avea efecte negative și pot duce la apariția celulelor cauzatoare de cancer. Totuși, lucrurile pot părea puțin confuze.

Cum afli dacă nitriții sunt dăunători sau nu pentru tine?

Nitrați naturali se găsesc în fructe, legume și cereale, fiind capabili să prevină formarea de nitrozamine, lucru dăunător în această ecuație. Nitrozaminele sunt utilizate în fabricarea produselor cosmetice, pesticidelor, produselor din tutun și cauciuc. Produsele alimentare le mai preiau din aer și îngrășămintele din sol. De asemenea, nitrozaminele se dezvoltă atunci când nitriții ajung în acidul din stomac. Temperaturile ridicate și prăjirea cresc potențialul toxic al nitrozaminelor.
Fructele, legumele și cerealele care sunt în mod natural bogate în nitrați pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate, în special relaxarea vaselor sanguine și îmbunătățirea fluxului sanguin. Acești nitrați nu ajung să fie nocivi datorită vitaminei C din fructe și legume, care previne în mod natural formarea nitrozaminei, iar acesta este unul dintre numeroasele motive pentru care este mult mai bine să consumi fructe și legume decât carne conservată.

Știați că?

Nitrații sunt adesea prescriși pentru persoanele cardiace? Nitroglicerina este cel mai frecvent utilizat nitrat ce ajută la relaxarea vaselor de sânge și alinarea durerii în piept.
Cele mai bogate legume în nitrați naturali sunt țelina, sfecla, pătrunjelul, prazul, andivele, varza și feniculul.

Motive pentru a evita nitrații și nitriții

Așa cum am văzut deja, evitarea nitraților și nitriților este necesară pentru a împiedica formarea nitrozaminelor. Însă mai există alte câteva motive serioase pentru care trebuie să avem grijă cu nitrații și nitriții din produsele alimentare și carnea prelucrată.

1. Nitrații pot cauza cancer pancreatic

Studiile au arătat că ar putea exista o relație între nitrații care se găsesc în carne și cancer, ținând cont de faptul că boala canceroasă este legată de dietă. Cercetările au fost efectuate pentru a înțelege relația dintre consumul de alimente procesate și cancerul pancreatic. Organizația Mondială a Sănătății a arătat recent că nitrații sau nitriții pot duce la formarea substanțelor cauzatoare de cancer. De asemenea, raportul arată că peste 34.000 dintre decesele prin cancer sunt cauzate de consumul ridicat de carne procesată.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

2. Nitrații pot fi legați de Alzheimer și diabet

Cercetătorii au descoperit că nitrozaminele pot provoca diabet zaharat, dar conduc și la ficat gras și obezitate. Studiile au concluzionat că expunerile la contaminanții din mediu și la produsele alimentare ce conțin nitrozamine pot avea ca rezultat degenerarea funcției cerebrale și apariția rezistenței la insulină, ceea ce sugerează că printr-o bună detectare a expunerii la nitrozamine și eliminarea acestora se poate reduce riscul de Alzheimer și diabet.

3. Nitrații îți pot afecta copilul

Prea mulți nitrați sau nitriți pot provoca o afecțiune cunoscută sub denumirea de methemoglobinemia, sau „sindromul copilului albastru”. Methemoglobinemia este o tulburare de sânge în care o cantitate anormală de methemoglobinemie (o formă de hemoglobină) este produsă în organism. Cei care suferă de această problemă au probleme cu hemoglobina, care nu poate elibera în mod eficient oxigenul. Bebelușii pot contracta această problemă din apa potabilă contaminată și din produsele alimentare bogate în nitrați. Potrivit unui articol publicat de U.S. National Library of Medicine, copiii cu vârste sub 6 ani ar trebui să evite aceste alimente.

Cum te ferești de nitrați și nitriți?

Continuarea, pe hellosanatate.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply