Asinia Farm Orăștie, ferma care produce zilnic peste 5 mii de lei, din lapte de măgăriță! [VIDEO]

0
1508

În timp ce preţul laptelui de vacă este în cădere liberă, laptele de măgăriţă, cel mai scump din lume, e la mare căutare. 120 de lei litrul, garantează rentabilitatea investiţiei. La peste 400 de capete a ajuns, în doar 4 ani, efectivul fermei de măgăriţe Asinia Farm, din Orăştie, judeţul Hunedoara. O investiţie serioasă, dar care acum începe să dea primele semne de eficienţă.

Claudia Bâldea şi Vasile Rusu, cei care au pus bazele fermei, nu au studii de specialitate şi nici experienţă zootehnică. S-au ocupat iniţial cu producerea cerealelor, afacere care nu prea a dat roade, aşa că au decis să schimbe macazul. Deşi există puţină informaţie despre creşterea măgarilor, perspectivele de piaţă i-au convins. Au cumpărat 10 măgăriţe, s-au apucat de construit adăpostul şi de aici a început nebunia! Şi continuă… Vor începe în curând lucrările pentru prelungirea grajdului şi, în consecinţă, va fi mărit efectivul cu încă cel puţin 200 de capete!

Ferma este 100% ecologică

“Aşteptăm zilele acestea inspecţia finală pentru certificarea ecologică. Conversia a durat doi ani pentru păşunea de 300 de hectare şi furaje şi 6 luni pentru animale”, ne spune Călin Lozneanu, administratorul Asinia Farm. Este de profesie agronom şi se ocupă de la bun început de ferma de măgăriţe. Certificarea este o garanţie în plus pentru calitatea laptelui obţinut, de data aceasta negru pe alb. Oricum în fermă furajele au fost dintotdeauna bio, atât cele produse din resurse proprii, cât şi cele cumpărate.
La sfârşitul lunii mai, laptele obţinut aici a primit şi certificarea de produs montan.

Aliment, dar şi medicament!

Laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern (în procent foarte mare, de aproape 98%!). Un studiu publicat în Journal of Food Science consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament, datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice.

Laptele de măgăriţă este cu adevărat un miracol al naturii, un produs incredibil şi preţios. Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Acest lapte are de 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă, dar este bogat şi în vitaminele A, B1, B2, B6, D12 şi E, în minerale şi proteine. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză. Conţinutul bogat în calciu îi protejează pe copii de infecţiile gastrointestinale. În recent inaugurata făbricuţă de procesare a fermei din Orăştie, laptele de măgăriţă este uşor pasteurizat, pentru a-i creşte perioada de păstrare. Rezistă 10-12 zile, la 2-4 grade temperatura de păstrare, iar după deschidere trebuie băut în cel mai scurt timp. Se agită bine şi se consumă, fără fierbere!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Lapte de măgăriţă la vendomat

Cea mai recentă investiţie a celor de la Asinia Farm a fost cumpărarea a două vendomate, plasate în Orăştie şi în Deva, pentru autoservire. Preţul pe sticlă este de 40 de lei. Nu puteau fi folosite dozatoarele obişnuite, întrucât acestea vin cu menţiunea clară că laptele necesită fierbere, ceea ce nu este valabil şi pentru laptele de măgăriţă. Conducerea societăţii este în discuţii şi cu marile magazine pentru desfacerea laptelui. În făbricuţă se fac în prezent probe pentru obţinerea laptelui praf care va fi distribuit sub formă de capsule. Este o premieră pentru România!

Citiți articolul integral în revista-ferma.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply