GHID PRACTIC: Drepturile cetățenilor în raport cu instituțiile statului – Instrumente practice și utile în a contesta facturile de energie și gaze naturale

0
611

Facturile continuă să fie foarte mari. Ne supărăm, ne înfuriem, cerem socoteală, dar, dacă nu facem ceva practic, noi rămânem cu paguba, pentru că, în locul nostru, nu se va lupta altcineva. Trebuie să ne pricepem și la asta.
Pentru a vă veni în ajutor, vă spunem, pas cu pas, ce aveți de făcut, pentru a vă rezolva problemele. Vă invităm să parcurgeți Ghidul Practic, în care aveți pașii simplificați pentru a vă face dreptate, disponibil mai jos.
Veți afla:
– Pași practici pentru a contesta facturile nejustificate;
– Cum contestăm la FURNIZOR, ANDRE, ANPC, în instanță?
– Ce facem dacă avem facturi foarte mari după schimbarea contorului?
– Linkuri utile și surse de informare.
În plus, cu cât se înregistrează mai multe reclamații, cu atât mai mult atragem atenția și forțăm instituțiile statului să ia măsuri, să controleze și să îndrepte situația, deoarece așa vor vedea că nu este o situație izolată, ci o practică generalizată și nedreaptă. La urma urmelor, decidenții le permit acestor producători și furnizori, prin acțiunile sau pasivitatea lor, să ne încarce facturile nejustificat. Este tot obligația lor să rezolve problemele.
Datoria noastră, față de noi înșine este să îi forțăm să își facă treaba, iar noi să ne rezolvăm problema!

GHID PRACTIC

CUPRINS:

I. De ce este necesar să nu așteptăm, ci să acționăm rapid, contestând facturile nejustificat de mari?
II. Pași practici pentru a contesta facturile nejustificate;
II.1.Citim factura cu atenție.

  • Model factură de energie electrică – ANRE:

II.2. Ce fac? Pași practici
II.2.2. Contest la ANRE și ANPC
II.2.3. Contestăm în instanță
II.3. Facturi foarte mari după schimbarea contorului
III. Cât timp factura este în contestare, avem dreptul să nu plătim – rezumare
IV. Comasarea și plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale
V. Linkuri utile și Surse de informare.

Din septembrie, anul trecut, au început să apară facturi exorbitante la energie electrică și gaze, pentru noi, consumatorii finali, clienții.

La momentul respectiv, în cadrul proiectului ”Fii informat, nu abuzat!”, am realizat și pus la dispoziția dumneavoastră două materiale utile pe pagina de Facebook a FACIAS (le regăsiți aici: https://www.facebook.com/186612088034700/posts/4829542730408256 & aici: https://www.facebook.com/faciasromania/posts/4787686831260513 ).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

I. De ce este necesar să nu așteptăm, ci să acționăm rapid, contestând facturile nejustificat de mari?

Facturile continuă să fie foarte mari, iar, dacă la diferențe de 20% ne resemnăm, deși nu este firesc, la diferențe de 300%, simțim că ne fuge pământul de sub picioare. Știm că  nu aveam cum să consumăm atât de mult. Ne supărăm, ne înfuriem, cerem socoteală, dar, dacă nu facem ceva practic, noi rămânem cu paguba, pentru că, în locul nostru, nu se va lupta altcineva.

În plus, cu cât se înregistrează mai multe reclamații, cu atât mai mult atragem atenția și forțăm instituțiile statului să ia măsuri, să controleze și să îndrepte situația, deoarece așa vor vedea că nu este o situație izolată, ci o practică generalizată și nedreaptă. La urma urmelor, decidenții le permit acestor producători și furnizori, prin acțiunile sau pasivitatea lor, să ne încarce facturile nejustificat. Este tot obligația lor să rezolve problemele. Datoria noastră, față de noi înșine este să îi forțăm să își facă treaba, iar noi să ne rezolvăm problema!

II. Pași practici pentru a contesta facturile nejustificate

A venit factura și suma  pe care o avem de plătit este prea mare.

Pași practici:

  II.1.Citim factura cu atenție

Consumul nostru, de pe factură include consumul propriu zis și costurile furnizorului pentru ca energia electrică și gazul să ajungă la noi. Restul sunt taxe care ajung în altă parte.

Mai jos, vă redăm, grafic, un model cu ce include factura noastră, realizat de E.on, de exemplu. Însă toate facturile sunt similar ,indiferent de numele furnizorului.

Factura de energie electrică: conține consumul nostru, la care se adaugă multe alte taxe. Consumul nostru este doar ”Energia activă” (cu roșu, în imaginea de mai jos) din factură; restul sunt taxe.

Factura de gaze naturale: Conține consumul nostru (cu roșu), plus taxe.

Alte informații mai detaliate despre cum citim și înțelegem facturile la curent și gaze, găsim și aici:

●       Model factură de energie electrică – ANRE:

II.2. Ce fac? Pași practici

Continuarea, pe facias.ro/ghid-practic



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply