Valentin Tanase – Alexandru Ioan Cuza, unificatorul, omul unor clipe mari, care a știut să se ridice la înălțimea momentelor istorice!

0
1341

”La 24 ianuarie, aniversăm Unirea din 1859 a Moldovei cu Valahia, care au primit la început denumirea de “Principatele Unite”. Pare de mirare, astazi, cum o intreaga generatie cu opinii si interese politice diferite s-a unit atunci pentru un ideal comun. Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Vasile Alecsandri, Ion C. Bratianu, C. A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu au fost eroii momentului, dar cel care a ramas in posteritate cu aura de “unificator” a fost Alexandru Ioan Cuza, domnul ales sa infaptuiasca “Unirea”. A domnit numai 7 ani si a trait doar 53 de ani, dar a infaptuit mai mult decat altii in zeci de ani. A fost cel care a infiintat toate institutiile unui stat modern, caruia i-a dat pentru prima data numele de “Romania”.

I s-au reprosat unele defecte, care par atat de nesemnificative astazi. A fost, inainte de toate, omul unor clipe mari, care a stiut sa se ridice la inaltimea momentelor. Nu s-a agatat de putere si s-a retras fără a se opune, atunci când i s-a cerut. A plecat cu aceeasi stare materiala ca la inceputul domniei, fără să agonisească nimic, decat experienta de viață. L-am pictat, modelat, sculptat de multe ori, întotdeauna cu plăcere si cu o anumită recunostință. Ce mult am avea nevoie astăzi de un om asemeni lui Cuza-Vodă!”. (Valentin Tanase, 23 ianuarie 2016).

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 24.01.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply