Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia | Mărturii din proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“

0
407

farmec.ro
carturesti.ro%20
  • Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“ a ajuns în ultima etapă.
  • Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
  • „Mă bucur că am avut ocazia să descopăr și să mă întorc în timp pentru a realiza cât de important este să ne cunoaștem istoria“, a spus Diana Florentina Gabor, Membru design 3D. 

Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“ a ajuns în ultima etapă. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanța.

Într-o postare pe contul de Facebook al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, Diana Florentina Gabor a vorbit despre impactul pe care l-a avut acest proiect în viața sa.

Printre beneficiile de care a amintit se enumeră și evoluția personală, descoperirea importanței istoriei în viața noastră și nu numai.

„Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea şi valorificarea patrimoniului epigrafic şi sculptural callatian“ a avut un rol foarte important în experiența mea universitară, m-a ajutat să evoluez și să descopăr toți pașii ce trebuie urmați în vederea realizării unui produs final în cadrul unei echipe cu roluri bine definite.

Poziția de membru design 3D al echipei de implementare mi-a oferit ocazia să îmi măresc aria de cunoștințe din acest domeniu și nu numai. Pentru modelarea artefactelor, dar și a secțiunilor templului, a fost nevoie de studierea în prealabil a acestora.

Astfel, am descoperit o mică parte din arhitectura acelor timpuri, am înțeles mult mai bine cultura vremurilor respective, mi-am îmbogățit cunoștințele generale, dar și tehnice. Cu această ocazie am reușit să am o apropiere față de istoria Dobrogei și să înțeleg mult mai bine activitățile strămoșilor noștri. Am fost foarte impresionată de construcția templului, de modul în care arhitectura a avut un impact imens asupra culturii și mai ales de modul în care construiau efectiv oamenii în acele timpuri, neavând mașinăriile și tehnologia din zilele noastre.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mă bucur că am avut ocazia să descopăr și să mă întorc în timp pentru a realiza cât de important este să ne cunoaștem istoria și cât de mult ar trebui să apreciem toate eforturile depuse pentru cultura bogată pe care o avem în prezent.“, a spus Diana Florentina Gabor, Membru design 3D.

Tânăra a vorbit și despre lucrurile practice care i-au determinat rolul în echipa proiectului

„De asemenea, pe lângă modelarea 3D, implementarea modului de vizualizare a fost o provocare pentru mine. Prin intermediul acestei sub-activități am reușit să îmi dezvolt abilitățile de programare și de utilizare ale unui software specializat, iar partea de testare și execuție a fost una importantă, deoarece în acest fel am putut observa eventualele erori sau modificările necesare.

Sunt recunoscătoare întregii echipe, pentru ajutorul acordat în momentele de impas, pentru faptul că am primit feedback constructiv la fiecare etapă pe care am parcurs-o și mă pot mândri cu faptul că am avut șansa de a colabora cu profesioniști de la care am avut foarte multe de învățat. Această experiență m-a dezvoltat atât din punct de vedere educațional, cât și relațional, latura mea umanistă fiind readusă în lumină și completând-o armonios pe cea tehnică“, astfel și-a încheiat testimonialul Diana Florentina Gabor, Membru design 3D.

Emanuela Bran, Expert IA & Design 3D este un alt membru al echipei care a povestit câte ceva despre experiența sa în acest proiect. Deși studiază la Brașov, lucrează ca asistent de cercetare în cadrul Institutului pentru Studii de Dezvoltare și Securitate la Marea Neagră. […]

Despre proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“

Obiectivul general vizează îmbunătățirea managementului cultural.
Obiectivele specifice sunt:
– consolidarea sustenabilă a echipei Muzeului,
– valorificarea patrimoniului cultural prin clasarea și restaurarea bunurilor culturale,
– creșterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului prin organizarea expoziției inovative și prin programul cultural – educațional dezvoltat în cadrul proiectului.
Promotor de proiect: Direcția Culturală de Cultură și Sport Mangalia – Serviciul Muzeal de Arheologie.
Partener de proiect: Universitatea „Ovidius“ Constanța.
Valoarea totală a proiectului: 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 euro.
Durata proiectului: 24 luni.
Finanțatori proiect: Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.


Mangalia News, 22.01.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply