”Sucevița Îngerilor” – Lansarea primului volum din cadrul proiectului pilot ”Rădăcini Culturale Românești”

0
297
starshiners.ro%20

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a lansat primul volum dintr-o serie de 4 volume dedicate promovării unora dintre cele mai importante obiective culturale românești, în cadrul proiectului pilot ”Rădăcini Culturale Românești”. Evenimentul a avut loc pe platforma de video-conferințe Zoom.

”Sucevița Îngerilor” este un volum de colecție care promovează Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa, una dintre cele 8 Biserici din Moldova înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Volumul este realizat de Dr.Nicoleta Zagura, ilustația fiin semnată de Sorin Mihai Bărgăoan.

Biserica de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO pe 1 august 2010 și este singura biserică din lume care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Scărarul. Decizia de a include Biserica Mănăstirii Suceviţa între monumentele de importanţă mondială a fost luată datorită zidurilor exterioare acoperite în întregime, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, cu picturi inspirate din arta bizantină.

“În călătoria imaginară, la care vă invit să participați, vom vorbi despre lucruri certe, neschimbate de sute de ani. Vom explora perenitatea frumosului, vom vorbi despre moștenirea noastră culturală și simbolurile sale distinctive. Mă va însoți, în acest drum, un foarte bun prieten, Sorin Mihai Bârgăoan – pictor din Humor, un inspirat ilustrator al călătoriilor noastre. Suceviţa Ingerilor, e o primă invitaţie. Vor urma Labirintul Cunoaşterii- Humor, Albastrul poate fi de Voroneţ, Moldoviţa Împăraţilor”, a declarat Dr. Nicoleta Zagura.

”Publicarea acestui volum este un prilej excelent de a aduce în centrul atenției frumusețile și bogățiile țării noastre, vestigiile arhitectonice, lăcașurile de cult și mai ales siturile românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ne dorim să prezentăm tuturor românilor Patrimoniul UNESCO din România, moştenirile culturale și istorice pe care le-am primit în dar de la înaintașii noștri și pe care avem datoria să le păstrăm și să le promovăm”, a declarat Alexandra Dobre, Președinte Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.

”Pornind de la premiza că tinerii sunt cei care se vor îngriji de moștenirea noastră culturală în viitor și cei care vor duce mai departe patrimoniul cultural, aducem, prin proiectul Rădăcini Culturale Românești, în atenția publicului larg, dar, mai cu seamă, în atenția tinerei generaţii, valoarea universală excepţională a Patrimoniului Mondial UNESCO din România”, a declarat Trisi Cristea, Director General Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Proiectul ”Rădăcini Culturale Românești” are ca scop promovarea Patrimoniului UNESCO din România, în mod special în rândul copiilor și tinerilor, prin descoperirea moștenirii culturale, protejate de UNESCO, și conștientizarea valorii acesteia.

Prezentările – document cuprind date istorice, registre iconografice și curiozități artistice despre patru situri românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În perioada următoare vor fi lansate încă 3 volume, care prezintă situri românești aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea sunt: Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din Pătrăuţi, Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ și Biserica Mănăstirii Probota, mănăstirea-cetate construită de domnitorul Petru Rareș.


Mangalia News, 21.01.2022. (A transmis Oana Georgescu).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply