Teatrul de Stat Constanța a fost distins cu Ordinul Național Meritul Cultural, în grad de Comandor

0
407

farmec.ro
carturesti.ro%20

Teatrul de Stat Constanța a fost distins, la împlinirea a 70 de ani de la înființare și după mai mult de 400 de premiere, cu Ordinul Național Meritul Cultural, în grad de Comandor.

Iată textul Decretului prezidențial:

„Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă generațiile de slujitori ai scenei, dând viață unui număr însemnat de personaje și contribuind, pe această cale, la progresul artei teatrale românești, Președintele României decretează: Se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D „Arta spectacolului”, Teatrului de Stat Constanța”.

În cadrul unei festivități organizate la Palatul Cotroceni, Ordinul a fost înmânat astăzi, 13 ianuarie, de Președintele României Klaus Iohannis, directorului Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn, însoțit la ceremonie deLiviu Manolache – actor, compozitor și regizor, care anul acesta sărbătorește 40 de ani de la debutul său pe scenă, în 1982.

În discursul ulterior înmânării ordinelor, președintele României a adresat câteva cuvinte fiecăreia dintre persoanele sau instituțiile decorate:

„Mă bucur să-i felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înființare, au urcat pe scena Teatrului de Stat Constanța, slujind peste milenii muza lui Ovidius. (…)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Distinși oaspeți, vă felicit pentru înaltele distincții primite! Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naționale, vă doresc să rămâneți în sufletul publicului mulți ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre. Vă mulțumesc!”

Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța:Acordarea Ordinului „Meritul Cultural” teatrului nostru reprezintă o încurajare, o recunoaștere a valoroaselor proiecte realizate de Teatrul de Stat Constanța, a realizărilor din prezent și din trecut și un omagiu postum adus tuturor celor care și-au dăruit viețile scenei constănțene.

Îmi exprim recunoștința față de toți cei care, de-a lungul anilor, au construit un teatru puternic, important și relevant, dar și tristețea pentru toate episoadele grele prin care această instituție a trecut în diferite momente. Suntem și astăzi într-unul dintre aceste momente, dar sunt convins că, alături și cu sprijinul direct al tuturor autorităților,dar și al întregii societăți civile constănțene, vom depăși în curând etapa dificilă a lipsei unui spațiu propriu de joc și de repetiții”.

*******

Cu această ocazie, ne face plăcere să actualizăm și să rememorăm,pe scurt, realizări remarcabile ale teatrului nostru de-a lungul a șapte decenii, prin vremuri rareori favorabile culturii, vremuri în care artiștii și ceilalți angajați ai teatrului au fost nevoiți să surmonteze numeroase dificultăți, cele mai multe legate de cenzura regimului comunist, altele, de abuzurile administrației locale.

Teatrul a fost fondat în anul 1951 prin Decret al Consiliului de Miniștri, iar spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa, cu premiera în data de 2 mai 1951, a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a artei scenice românești.

De-a lungul deceniilor de existență, teatrul nostru a avut și are mari actori, mari regizori, pe scenele sale s-au montat piese ale unor mari dramaturgi români și străini și se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe țară: „Vilegiatura” și „Nora și soacra” de Goldoni, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux, „Diavolul la Boston” de Lion Feuchtwanger, „Operă pentru viitorii dictatori” de AndonisDoriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca „Șobolanul rege” de Matei Vișniec, „Uciderea lui Gonzago” de NedialkoIordanov, „Lasă-mă să intru” de John AjvideLindqvist, „Ziua Z” de Ionuț Sociu.

„Serile de teatru antic”, eveniment cu aură de legendă, au reprezentat, în analele „Teatrului  Dramatic Ovidius”, un moment important ce își găsește în prezent continuitatea prin organizarea Festivalului Internațional de Teatru, care a avut patru ediții, cea mai recentă fiind cea din 2019, înainte de pandemie.

În prezent, teatrul nostru are onoarea de a participa în cadrul unui proiect inițiat de Uniunea Teatrelor din Europa, cea mai importantă structură asociativă de acest gen de pe continentul nostru, alături de 14 dintre cele mai prestigioase teatre din Europa. Proiectul ne va prilejui realizarea unei importante coproducții internaționale și participarea la turnee în Europa, precum și la o bursă de spectacole în cadrul unui Festival ce se va desfășura în Portugalia.

Repertoriul din prezent al teatrului nostru este unul bogat, variat și valoros, răspunzând necesităților publicului constănțean. Facem, de asemenea, toate eforturile pentru a ne adapta condițiilor extraordinare din această perioadă, în care, după restricțiile impuse de pandemie, ne confruntăm și cu lipsa unui spațiu de joc, sala TSC fiind în curs de renovare.

Mulțumim minunatului public constănțean care ne-a fost partener în toți acești ani și în toate realizările artistice și a cărui susținere ne dă puterea de a merge mai departe în orice situație.


Mangalia News, 14.01.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply