Valentin Tănase: Viața este o călătorie cu durată limitată, pentru fiecare existență umană, oricare ar fi ea. “Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței!” – spunea Nichita Stănescu [Album FOTO]

0
1513

Valentin Tanase: ”Viața este o călătorie cu durată limitată, pentru fiecare existență umană, oricare ar fi ea. “Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței!” – spunea Nichita Stănescu. În fiecare călătorie a vieții există porți care trebuie deschise și străbătute.

Poarta este o cale de acces între două spații și, simbolic, o cale de acces între două dimensiuni, între două universuri, între două lumi diferite calitativ.

Sunt multe porți într-o existență de om. În clipa nașterii ni se deschide deja poarta vieții. Urmează poarta copilăriei, a tinereții, a maturității și a bătrâneții. Nu toți apucă să treacă prin ele. Este o poartă a iubirii, așa cum este o poartă a cunoașterii, a devenirii, a împlinirii. Sunt și porți inițiatice, deschise către lumi transcendente, ezoterice, de înălțare spirituală, cum sunt și porți ale credinței, dătătoare de încredere și speranță. “Eu sunt poarta prin care te vei mântui!” – a spus Iisus. În goana vieții, se pot găsi porți deschise care te îmbie să intri, altele închise care nu se pot deschide decât cu cheia potrivită. În unele găsești lumină, în altele nu. Există întotdeauna și o ultimă poartă la capătul drumului, care deschide calea, nu către neant, ci către o altă dimensiune astrală. Cu toții ne dorim ca acea poartă să fie cât mai îndepărtată, iar poarta cea mai aproape de suflet să fie cea care deschide calea spre inima ființei iubite. Și pictura poate fi o poartă către o lume imaginară, în care culoarea, metafora si simbolul ne îndeamnă să intrăm”.

Comentarii:

  • ”Splendid eseu despre simbolismul PORTII!”
  • ”Frumoase imagini + eseul despre trecerea prin porțile vieții cu sensibilitate, iubire și har creativ! Felicitări, Maestre!”
  • ”Felicitări! Minunate portaluri spre o lume spirituală la care unii aspiră…”.

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 26.12.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply