Poliția de Frontieră: Aproape 4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră, în 11 luni din 2021 [VIDEO]

0
453

Poliţia de Frontieră se află în prima linie, în ceea ce înseamnă eforturile depuse pentru contracararea contrabandei cu ţigări, obiectiv ce constituie o prioritate permanentă pentru instituţia noastră. Conform studiului Novel Research, piața neagră a țigaretelor a scăzut în anul 2021 la 8,7%, față de 9,4%, în 2020. Totodată, în luna noiembrie 202,1 a ajuns chiar până la 7,4% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

În primele 11 luni ale anului 2021, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării aproximativ 3,8 milioane pachete cu ţigări, în valoare de 48,7 milioane lei.

De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite 62.605 kg de tutun şi 764,7 kg de tutun narghilea.

Au fost identificate şi destructurate 6 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 52 de persoane.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, China, Vietnam, Egipt, Siria, Ungaria, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina și România etc.

Și în acest an frontiera cu Ucraina continuă să fie cea mai afectată de traficul ilicit cu produse din tutun, capturile înregistrate la această frontieră reprezentând peste 50% din totalul descoperirilor, dar cazuri semnificative s-au înregistrat şi în alte zone ale ţării.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilităților autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră. Rutele utilizate pentru transport sunt asigurate de către grupările infracționale cu observatori și antemergători. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi și într-un timp relativ scurt.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

La frontierele cu Bulgaria și Serbia, țigaretele sunt descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei sau pe comunicații, fiind traficate prin metoda “capac” sau ascunse în spații special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor.

Menținerea pieței negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi prin anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări se poate menţine doar dacă vom continua, și pe viitor, să colaborăm cu autoritățile abilitate pe plan intern, extern, precum și cu companiile private de profil.

În anul 2021 colaborarea cu reprezentanţii companiilor producătoare s-a materializat printr-un schimb permanent de informaţii, util prevenirii si combaterii acestui fenomen dar şi prin sprijinul acordat instituţiei noastre prin donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat, în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete.

Astfel, au fost donate 250 camere mobile de supraveghere cu senzor de mișcare de tipul camerelor de vânătoare care au fost instalate mascat, pe direcțiile identificate în baza analizelor de risc de la nivelul sectoarelor Poliţiei de Frontieră aflate la frontiera externă a Uniunii Europene. Acestea au avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unei zone mult mai extinse, şi cresc semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a patrulelor în locuri de unde pot interveni cu celeritate.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:

Peste 80.000 pachete țigări, în valoare de aproximativ un milion de lei, confiscate la frontiera de nord a României

În data de 14.04.2021, în jurul orei 13.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului  Poliţiei de Frontieră Siret – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au observat la aproximativ 3 km față de linia de frontieră, un microbuz marca Mercedes Benz Sprinter, înmatriculat în Marea Britanie, care se deplasa dinspre frontiera de stat către localitatea Costişa, jud. Suceava.
Imediat, colegii noștri au acționat pentru interceptarea şi oprirea autovehiculului în cauză, iar în urma unor activități specifice, maşina a fost descoperită abandonată, în curtea unui imobil din localitatea Costişa, în interiorul acesteia observându-se mai multe colete cu ţigări.
În urma celor constatate, microbuzul şi ţigările au fost transportate la sediul poliției de frontieră, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 80.960 pachete cu țigări, de diferite mărci, de proveniență Duty Free şi Belarus.
Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de 947.232 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar microbuzul înmatriculat în Marea Britanie, în valoare de 25.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precum și pentru documentarea întregii activități  infracționale sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Peste 7.000 pachete cu ţigări și 434 kg tutun, confiscate la frontiera de nord

În data de 07 iunie, în jurul orei 10.00, la Punctul de Trecere al Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control specifice ieşirii din România un cetăţean român, în vârstă de 27 de ani, din judeţul Maramureş. Acesta conducea o autoutilitară înmatriculată în România.
Acţionând în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra autovehiculului. Şoferul a declarat că transportă pahare din sticlă şi îndulcitor, dar cu ocazia verificărilor colegii noştri au constatat că, de fapt, coletele conţineau ţigări de provenienţă extracomunitară. În unul dintre paleţi, încărcat aparent cu pahare lucrate manual, în 14 colete au fost descoperite pachete cu ţigări. De asemenea, în alte două cutii care, conform documentelor, ar fi trebuit să conţină îndulcitor, se aflau pungi cu tutun pentru narghilea.
În urma inventarierii a rezultat cantitatea de 7.300 pachete de ţigări, în valoare de 85.410 lei şi 434 kg tutun pentru narghilea, în valoare de 43.400 lei. Marfa a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar persoana în cauză este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  contrabandă.
Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Aproximativ 150.000 de pachete cu țigări, depistate ascunse în cutii metalice într-un camion, la P.T.F. Giurgiu

În data de 31.05.2021 poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au descoperit și confiscat 149.990 de pachete cu ţigări, care se aflau ascunse într-un ansamblu rutier, în cutii metalice disimulate în paleți cu rigips. Șoferul autocamionului a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.
Polițiștii de frontieră giurgiuveni au indisponibilizat întreaga cantitate de țigări, în valoare de 2.999.800 lei, precum și cei 15 paleți cu rigips transportați de către șofer, în vederea continuării cercetărilor.
Pe numele cetățeanului român a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore, iar în cauză polițiștii de frontieră derulează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „contrabandă”, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu.

Țigări în valoare de peste 119.000 de lei confiscate la granița cu Ungaria

În data de 16.11.2021, în jurul orei 13.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand, judeţul Arad, s-a prezentat la ieșirea din țară, la volanul unui automarfar înmatriculat în Bulgaria, un cetățean bulgar în vârstă de 39 de ani.
În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunse în compartimentul destinat mărfii într-un loc special amenajat, mai multe pachete cu țigări.
Bărbatul a declarat că intenţiona să vândă ţigările în Marea Britanie, pentru a obţine profit.
Întreaga cantitate de bunuri, 5.175 pachete cu ţigări, în valoare de 119.025 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză s-au efectuat cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori marcaje false peste limita prevăzută de lege, urmând ca la finalizarea cazului să fie dispuse măsurile legale care se impun.

VIDEO, aici: politiadefrontiera.ro


Mangalia News, 24.12.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply