La pas prin Țara lui Moș Crăciun – Povestea “reflexului nordic”, de Liliana Pintilie

0
881

De data aceasta o să vă povestesc despre “reflexul nordic” (reflectorizant în limba română) și anume folosirea accesoriilor reflectorizante care să facă participanții la trafic (bicicliștii de exemplu), dar și pe pietoni, cât mai vizibili.

“Mulțumesc pentru că folosești reflex, când ieși afară pe întuneric. Când faci asta, ești unul dintre cei 40% din țară care își amintește de siguranța personală. Dacă ești din aceia care folosești reflex, când ieși cu căruciorul sau cu animalul de companie, atunci te poți bate pe umăr (adică te poți felicita singur)” – mesaj pe pagina Poliției Rutiere.

Statisticile arată că aproximativ 40% din accidentele rutiere se întâmplă pe întuneric, din cauza vizibilității reduse. Anual, 25 de pietoni își pierd viața în accidente rutiere și peste 600 de persoane sunt rănite. Cele mai multe victime sunt din categoria de vârstă 11-40 de ani. Detaliile reflectorizante fac pietonul vizibil de la aproximativ 140 de metri distanță, respectiv 10 secunde timp de reacție pentru șofer. Fără aceste detalii reflectorizante, șoferul poate vedea pietonul abia la o distanță de 25 de metri, având doar 2 secunde timp de reacție. Parcă nu e totuna, nu-i așa? Acele 8 secunde fac diferența. În acele 8 secunde ți se decide viața: mori, sau mergi mai departe.

Tot din partea Poliției Rutiere primim și câteva recomandări: atașati reflectorizante în zona genunchiului, acolo unde sunt cel mai bine luminate de farurile mașinilor; după un număr de 20 de spălări, gradul de vizibilitate al accesoriilor reflectorizante scade, de aceea e bine să fie înlocuite sau suplimentate; nu vă limitati doar la cele fixe, atașate de haine, dimpotrivă – cu cât mai mobile, cu atât mai vizibile; atașați accesorii reflectorizante pe tot ce se poate, pe haine, pe poșete și umbrele, pe cărucioare și patrupezi ieșiți la plimbare.

Nici nu e de mirare că există o Zi Națională a Reflectorizantelor. Începând cu anul 2006, această zi se sărbătorește în a 3-a joi din luna octombrie, marcând începutul nopților cu adevarat întunecate. Copiii de gradiniță și elevii sunt încurajați să poarte veste reflectorizante la exterior, ghiozdanele sunt adesea acoperite cu huse (de ploaie) care sunt și reflectorizante, sau chiar hăinuțele lor sunt cât mai vizibile, chiar în culori reflectorizante.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dacă observăm cu atenție, în pozele de mai sus sub semnul trecerii de pietoni se află câte un copil. Unul este ușor vizibil, celălalt nu. Ce șanse sunt ca șoferul să evite impactul, dacă acel copil decide să traverseze strada? Sunt părinte și, acum mai mult ca niciodată, sunt conștientă de pericolul la care sunt expuși copiii, chiar și în condiții de trafic prudent.

Las aici și un material video, un proiect de școală gimnazială, în care se exemplifică riscul la care ne supunem atunci când nu suntem vizibili pentru șoferii aflați în trafic.

Puțin mai jos, un material video pregatit de Politia Rutieră, care exemplifică riscul la care ne expunem, atunci când nu suntem vizibili conducătorilor auto.

Vă las mai jos o fotografie recentă. Aș intitula-o “În căutarea lui Moș Crăciun”, dar de fapt a fost o plimbare prin pădure (7 km dus-întors), spre petrecerea de Crăciun a ONG-ului din care fac parte. Pe o ninsoare abundentă, la lumina zăpezii, mi-am dat seama că e cel mai bun moment să fac o poză reflectorizantă 😀

Știu că cei mai mulți nu se deplasează noaptea, sau poate nu prin locuri neiluminate, însă dacă chiar trebuie să o faceți, “decorați-vă” cu un accesoriu reflectorizant. Nu e mai rău decât o pereche de cârje. 😜

Sărbători fericite și să auzim de bine în 2022! Crăciun fericit!

MN: Alte gânduri scrise atât de inspirat de Liliana Pintilie, corespondenta noastră dragă din ”Nordul îndepărtat” și publicate de Mangalia News, sub genericul ”La pas, prin Țara lui Moș Crăciun”, puteți descoperi aicihttps://s9.ro/1b09.


Mangalia News, 15.12.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply