Biblioteca Municipală Mangalia: ARC PESTE TIMP – “Tinerimea Artistică”, 120 de ani

0
270
carturesti.ro%20

Intr-o zi ca acesta, acum 120 de ani, pe 3 decembrie 1901, era înfiinţată societatea “Tinerimea Artistică”, de către un grup de pictori importanţi. Amintim aici pe: Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Gheorghe Petraşcu. Grupul format milita pentru o artă realistă şi pentru subiecte din viaţa ţăranilor, a oamenilor de rând.

Activitatea „Tinerimii artistice” a fost susţinută, în primii ani, de Principesa Maria, care a acceptat preşedinţia onorifică. Prin prestigiul personal şi implicarea activă, Principesa Maria a contribuit la “propăşirea artelor plastice în România”, scopul declarat al Societăţii. De asemenea, “Tinerimea Artistică” dorea ca artiştii români să participe la expoziţii internaţionale, iar prima prezenţă de acest fel a avut loc la Atena, în 1903. Ceea ce astăzi numim „Managementul cultural”, în trecut era gestionat de “Societăți Culturale”.

Biblioteca Municipală Mangalia vă pune la dispoziție albume de artă ale pictorilor care au pus bazele societății “Tinerimea Artistică”, spre aducere aminte.
https://peles.ro/cataloage/tinerimeaartistica.pdf

Sursa foto: Wikipedia (caricatură cu membrii fondatori).

Mangalia News, 03.12.2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply