Valentin Tănase – Ansamblul sculptural “Efigii voievodale”, împlinirea unui proiect personal, de suflet

0
844

”Ansamblul sculptural “Efigii voievodale” ce urmeaza a fi inaugurat in cinstea aniversarii Zilei Nationale de la 1 Decembrie 2017, in Bucuresti, constituie implinirea unui proiect personal de suflet, care s-a derulat pe parcursul anului 2017. Am dorit sa imortalizez in piatra o suita de mari domnitori si regi ai neamului, care au marcat momente decisive in devenirea istorica a romanilor. Am ales pe cei care, dincolo de dimensiunea lor politica, au avut reale merite militare, fiind mari comandanti de osti, cu victorii importante in conflicte armate de anvergura nationala.

Mircea cel Batran, eroul de la Rovine, domnitorul cu cea mai lunga domnie a Tarii Romanesti, este cel caruia ii datoram iesirea la mare, tinutul Dobrogei fiind prima data alipit teritoriului national in timpul domniei sale. Vlad Tepes Dracula, erou al luptei antiotomane, este simbolul justitiarului implacabil, al dreptatii echidistante, atat pentru cel bogat si puternic, cat si pentru cel sarac si slab. Stefan cel Mare si Sfant, invingatorul de la Vaslui, de la Lipinti, Scheia, Catlabuga si Codrii Cosminului, simbolizeaza epoca de aur a Moldovei, cea mai lunga si fructuoasa domnie a Evului Mediu romanesc. Mihai Viteazul este, prin excelență, simbolul Unitatii Nationale, eroul celei dintai Uniri a neamului.

Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii Principatelor Romane, este cel care a pus temeliile statului national modern. Chiar daca nu a purtat nici un conflict armat in timpul domniei sale, este considerat cu indreptatire fondatorul armatei romane. Carol I este fauritorul independentei de stat a Romaniei, cel care, continuand reformele lui Alexandru Ioan Cuza, a consolidat statul national, inscriindu-l in circuitul natiunilor europene. Ferdinand I, fondator al Romaniei Mari, a fost regele caruia soarta i-a harazit intregirea hotarelor, implinind visul de veacuri al romanilor, in urma jertfei de sange a intregului neam, in anii grei ai Primului Razboi Mondial.

Am dorit si am incercat sa le redau prin atitudine si fizionomie, acea demnitate, onoare si mandrie care trebuie sa caracterizeze marile efigii ale neamului. Ii multumesc Bunului Dumnezeu pentru că mi-a ingaduit sa duc la implinire acest proiect de suflet”. (Valentin Tanase, 27 noiembrie 2017).

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 01.12.2021.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply