Parfumul mării, în paradisul cuvintelor poetei Elena Buldum – de Urfet Șachir

0
818

farmec.ro
carturesti.ro%20

Urfet Șachir: ”Aflată la mii de kilometri depărtare de țară, poeta Elena Buldum face o descriere excelentă mării, realizând imagini lirice emoționante, ce ar atinge inima chiar și celui ce nu a văzut marea niciodată. Copleșită de „sunetul hipnotizant al valurilor”, ea „colorează aripa timpului prezent”, continuă să scrie „versuri pe urme de nisip”, chiar dacă „valurile le ștergeau cu repeziciune”. Dar să simțim, imaginar, parfumul mării în arșița verii și să admirăm „colierul de amintiri”, pe care ni-l dezvăluie cu generozitate poeta eternelor iubiri în scurta sa povestire. Oare noi, localnici la mal de mare, ne regăsim în viziunea asupra mării a poetei?! O întrebare care își va afla răspunsul în sufletul fiecăruia dintre noi. Lectură plăcută!” (Mangalia, 22 noiembrie 2021).

VALURILE MĂRII ÎN OGLINZILE CERULUI SUNT IMBRĂȚIȘĂRI DE DRAGOSTE – Elena Buldum.

Cerul și marea au fost întodeauna o sursă inepuizabilă de inspirație pentru poeți. Elogiate în paradisul cuvintelor îmbracă în forme diferite, viața, gândul, trăirea omului în esența lui. Marea este cerul nesfârșit al celor care privesc mereu spre țărm cu ochii larg deschiși. Întodeauna marea a fost răsfăț pentru minte și trup, pentru suflet, îndrăgostiții s-au elogiat tangențial la atingerea mării. Ce noroc să trăiești alături de mare tot timpul anului! Să cuprinzi cu privirea toată profunzimea ei, să te contopești cu valurile, precum sirenele călătoare în căutare de prinți îndrăgostiți.
Vă vorbesc despre o mare pe care o cuprind în brațe în fiecare an, dar ce te faci cu ceilalți ce locuiesc la mii de kilometri depărtare și ard ca lumânările aprinse să o revadă!
Faleza unde cobor să înot este mereu îmrejmuită de palmieri și nisip ca aurul sau cel puțin cu reflexe de toate culorile. Iubesc sezonul cald și marea ce potolește arșita verii. O admir când învolburată vine spre mine, iar valurile zgomotoase se zdrobesc de un târm dezlănțuit și furios pe efectul torid al zilei. În momentele sumbre ale vieții doar mi-am atins picioarele de ea și am simțit cum îmi mângâia tălpile un sărut al nisipului încins. Ce duioșie în ochii mei și câtă recunoștință mi se citea pe față când gleznele mele scufundate în apa mării, mi-aduceau aminte de prima baie pe care mama mi-a făcut-o în cădița de brad moștenită de la bunica. Primul duș de dimineață cu apă sărată era ca și cum sorbeam din ceașca cu ceai a bunei mele. Răsfățul trupului meu era să fiu când dimineața când seara sau la amiază pe plajă. Sunetul apei îl ascultam când pe nisip găseam o scoică și o lipeam la ureche, aici zgomotele le înlocuiam cu note muzicale, construiam un postativ și mă jucam cu o melodie deconectantă cu un ritm tandru, ce mă invita la un tangou în doi.
-Să faci cură de aerosoli că este bună pentru întărirea imunutății!
-O auzeam pe mama când o sunam și-i povesteam cum dansez cu marea și o am la picioarele mele!
De câte ori doream un suvenir mă repezeam asupra puzderiilor de scoici ca un înfocat căutător de comori. Mi-am petrecut ore înșir să fac coliere de amintiri dintre cele mai frumoase cu aceste scoici de cleștar.
Odată am înălțat un castel de nisip pentru prințese amintindu-mi de jocurile copilăriei de povești cu basme nemuritoare despre zâne și prințese, despre Feți-Frumoși ce le sărutau și se trezeau din visare.
De câte ori m-am aruncat în mare bucurându-mă de căldura și frumusețea ei ce mă învăluia în nostalgie. Fiecare palmă de nisip mă purta cu entuziasmul exploratorilor lumii în conturul unei destinații necunoscute și plăcute.
Dacă vrei să fii martorul unui fabulos apus de soare te invit să asculți glasul valurilor și să urmezi în tăcere ruta mării. Forța mării mă trimitea către lucruri asupra cărora îmi plăcea să simt aproape.
Fiorul băilor în mare m-a cuprins cu tandrețea caldă a zilei și briza răcoroasă a mării îmi săruta fața și mă invita la un rămas bun când soarele decidea să părăsească bolta cerească.
-Să o luăm de la capăt!.
–Hai, mă invita marea în fiecare dimineață!.
-Și eu alergam ca o copilă inocentă și desculță cu pletele în vânt și cu ochii plini de visare ca să mă contopesc cu ea!.
-Mai cu entuziasm, s-o luăm de la capăt!.
-Nu te da bătută!.
O ascultam supusă și nu ieșeam din cuvântul ei până nu ieșea soarele din nori și-mi făcea cu mâna!.
-Atunci, mă trezeam la realitate și eram nerăbdătoare ca o doua zi să o iau de la capăt.
Într-o zi m-am mirat de ea ce forță avea și ce mușchi spumoși…câteodată, în vecinătatea țărmului mă ascundeam în brațele ei.
M-a copleșit de câteva ori când pescărușii plângeau de dor alături de plaje pustii. Și mă gândeam unde au dispărut oamenii, unde sunt cu nisipul ei cu tot!.

Când m-am hotârât să-i fiu căpitan, mă simțeam ca și piratul ce căuta comori în Caraibe, strângeam comori după comori cu scoici și pietre colorate șlefuite de valurile mării. Sunetul hipnotizant al valurilor dansau lângă un compas de păsări însoțite de stele și nori ce mi se lipeau de degete când coloram aripa timpului prezent.
_De ce îmi place marea atât de mult?.
_M-am întrebat de multe ori?. Pentru că unea mijlocul pădurii și al exoticului și se contopea cu mine și cu ceva atractiv și plin de speranță. Aceste mirosuri conjugate la prezent îmi aducea marea în versurile pe care le compuneam, era ca și cum îmi puneam cel mai scump parfum. Scriam versuri pe urme de nisip și valurile le ștergeau cu repeziciune. Parfumul mării rezista în timp și pe urmele versurilor mele am mers continuu.
Îi aparțin cu siguranță, în vacanțele lungi, contopite de arșița verii și apusul zilei, ce aruncă mingea de foc în mare să se răcorească.
Îi spun un Da, mării, pentru că m-am cununat cu ea, stau la castelul Reginei și o admir în toată splendoarea ei!. Când nu o să mai fiu, m-am hotârât să fiu mare, să țin de răcoare și să umplu de dor inimile turiștilor care vin să mă viziteze. În părul aspru de sare să se plimbe bărcile să se joace peștii și păsările pe insula fericirii înconjurată de mare.

Elena Buldum

Și-a descoperit pasiunea pentru scris încă de când era copil, când mergea să citească cărți la biblioteca din orașul în care s-a născut. Îi place foarte mult să recite versuri, scrie și acum pe hârtie. A compus prima poezie inspirată de o situație tristă din viața familiei. La vârsta de 19 ani scrie veruri cu rimă clasică care se numește” Fără mamă”. de atunci a păstrat un caiet cu primele încercări literare. Mai târziu a avut debutul publicistic- literar în anul 2013. Fiind corespondent de Diaspora. A debutat în ziarul Națiunea, din București la rubrica ”Colocvii literare” cu o poezie omagiu marelui poet național Mihai Eminescu.

În ceea ce privește pasiunile ei, a descoperit că are mai multe, că au ceva în comun cu plăcerea imaginației de a găsi cele mai îndrăznețe conexiuni pentru a oferi o explicație pentru tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pe lângă lectură, muzică, călătorii, artă și cinema, îi place foarte mult să și cânte de aceea s-a înscris pe un site virtual de muzică spaniolă. Poeziile sunt scrise pe diferite teme, de la sonete, rondele, la catrene, cu rimă, clasice, rimă albă, teme sociale, epigrame, haiku… A creat curentul literar ieșit din polemică ”Vizionarium”, deoarce pasiunea pentru a scrie poezie nu are vârstă. Este un concept literar inspirat din celelalate curente literare și inventat din ”Idealism” și caracterul premonitoriu ce vizează imaginația creatoare a fiecărui pasionat de poezie indiferent de vârstă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vine din București și locuiește în Gerona, Spania. Poetă, traducătoare literară, publicistă și promotoare culturală în diaspora, a studiat psihologie și asistență medicală. A descoperit psihologia scriind poezie, fiind fascinată de toate subiectele legate de psihologie, și de conexiunea între minte, trup și spirit. Combină profesia medicală cu cea literară pentru a construi o lume mai bună. Cultivă rădăcini din umanism, cum ar fi: dragoste față de oameni care au ceva de transmis, dragoste față de valorile culturale naționale sau indiferent de naționalitate, armonia dintre om și natură, libertatea în gândire, admirație față de valorile naționale, în centrul preocupării este omul și nevoile lui, încrederea și libertatea individului, demnitatea omului, încrederea în rațiune etc…

În calitate de corespondent de diaspora, a scris articole pe teme sociale privind situația românilor din Diaspora. De asemenea, colaborează ca traducător literar cu scriitori din țară și latinoamerica. A tradus poezii din catalană în română și din spaniolă în catalană și română, atât pentru scriitori din țară cât și de peste hotare, din America Latină cum ar fi: prof. André Cruchaga, din Nicaragua – ing. Marvin Calero, din Valencia-prof. Pere Bessó, și scriitorul prof. José Kozer din Statele Unite, prof. dr. unv. Tiberiu Foris-România.

Despre opera mea literară, s-a scris în publicații din diaspora și din țară. Este colaborator, consilier și președinte pentru promovarea limbii, tradițiilor și obiceiurilor în cadrul Asociației Culturale “Casa-Rumana (Ca-Rom)” din Girona, Catalonia, Spania, unde a înființat cenaclul literar” Cenaclul Noilor Speranțe” și revista literară ”O trecere prin cuvinte”. Cu asociația a desfășurat diferite activități pe teme culturale și literare cum ar fi: Ziua Națională a României, Ziua Limbii Române, programe artistice-literare, deschidere de biblioteci, lansări de carte, Ziua Națională a Iei noastre românești. Ca proiecte culturale- literare- a lansat proiectul literar ” Vise Târzii, în volume de versuri.
A lansat rubrica culturală ”Picătura de cultură”, în revista Robarna, Barcelona. A fost consilier pentru promovarea limbii, tradițiilor și obiceiurilor românesti, în cadrul Centrului Cultural Român din Barcelona.
Președinte al Asociației Culturale “Casa Rumana (Ca-Rom)” din Girona, Catalonia, Spania. https://casarumana.blogspot.com/
Fondator și director al revistei “Un paso por las palabras”, revistă culturală.
https://o-trecere-prin-cuvinte.cms.webnode.ro/news/elena-buldum-poet-traducator-publicist/. Colaborator la ziarul Gazeta de España, rubrica culturală.

Cărți de autor
2014-Pașii sufletului meu-Editura Dandes Press, România,
2015-Legile firii- Editura Dandes Press, România,
2019- Furnicuța vânjoasă- Editura Dandes Press, România,

A publicat în antologii literare din țară și Diaspora:
2013- debut, în rubrica Colocvii literare, ziarul Națiunea, București, România,
2013- Cu patria în suflet, antolgie colectivă, Editura Națiunea, București, România,
2013-A treia cale, antologie de versuri, Editura Națiunea, București, România,
2014-Iluzii de vară, Editura Dandes Press, Drobeta-Turnu-Severin, România,
2014-Nostalgii de toamnă, Editura Dandes Press, Drobeta- Turnu-Severin, România,
2014-Așteptând sărutul promis, Editura Singur, Târgoviște, România,
2015-Surâsuri înlăcrimate – Editura Prevent Edit, Dolj, România,
2016-Doamne ale scrisului românesc – Editura Olimpias, România,
2016-Steaua Severinulu -Dandes Press Editory,România,
2017-Fel și fel de stihuri, Editura Koffman, România,
2017-Limba noastră românească, antologie de poezie românească – Editura Olimpias,
2017-Steaua Severinului- Dandes Press Editory ,România, 2017,
2017-Versuri pentru Eminescu- Editura Dandes Press Editory, România,
2020-În jurul coronavirusului, Alamanh, Chișinău, Republica Moldova,
2020-Un virus fără coronă, antologie de poezie în timp de pandemie, Editura Pandero Cultural, Mexic,
2020-Love in the Spring, Dragoste în primăvară,antologie bilingvă, Indonezia,
2021- Touch of Love, Atingere de dragoste antologie bilingvă, Indonezia,

Coordonator de volume
2014- Vise Târzii- Antologie colectivă, Editura Națiunea-București, România,
2015-Vise Târzii -volum de versuri-vol I, Editura Dandes Press, România,
2016-Vise Târzii-volum de versuri-vol II, Editura Dandes Press, România,
2017-Vise Târzii-volum de versuri-vol III, Editura Dandes Press, România,

Colaborează cu publicații din țară și din diaspora, cu apariții la radio și televiziune. Robarna-Barcelona, Gazeta de España, Memoria slovelor, Literatura de azi- sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Radio Universul la Feminin, Regatul Cuvintelor, Esfera Eonică, în Revista Culturală, Parnasul Noii Lumi, din Peru, Libelula Vaga-site virtual, eCreator, O trecere prin cuvinte, revista Litera-Chișinău, Rialta.Ed.com, Revista Eminesciana, Youtube etc…Carlos Jarquin, poeta, scriitor, promotor cultural internațional în diferite reviste din Spania și Latino-America: https://www.revistaikaro.com/elena-buldum-un-eslabon-en-latinoamerica-y-rumania/, https://www.poetasdelmundo.com/continent/europa/POETS-1611377549-9568, https://maestranzasdelanoche.blogspot.com/2017/08/lipsuri.html?m=0 editor, esct https://www.escritores.org, poetas del mundo, revista chontale, litterae, revistaikaro, diario digital, panamá poetrico,la nación, gaceta ucayalina, el periódico, la comarca de puertolano etc…
2020-Festivalul Internațional de Poezie, Vertigo-Slovacia,
2020-Festivalul Internațional de toamnă, Matamoros, Tamaulipas, Mexic,
2021-Festivalul Internațional de poezie, Mexic.

Prefațe literare
2015-Adieri lirice- Costache Năstase
2018-Ingerul Cuvântului-Ioan Aciobăniței
2019-Istoria așa cum a fost-Ionel Cârstea
2014- Vise Târzii-antologie colectivă
2015,2016, 2017- Vise Târzii-antologie de versuri.

Premii și distincții pentru activitatea sa literară
Diplomă de merit pentru activitatea literară și patriotică, în calitate de coautor al volumelor publicate în colecția de antologii a Editurii Nacion- 2013.
Diplomă de merit la Festivalul de colinde și festivități de Crăciun “Bun ești, Doamne, Bun!” – Ediția I, II Barcelona, respectiv Tarragona 2013-2014 a Episcopiei Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Diplome de Merit și Excelență pentru participarea și coordonarea volumelor de poezie, Late Dreams, Editura Dandes Press, Trobeta-Turnu-Severin.
2015-Premiul I la Festivalul și Concursul de Poezie Steaua Severinului, Drobeta Turnu-Severin, România.
Diplomă de participare, secțiunea poezie, Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă “Romeo și Julieta” de la Mizil, Prahova, România- 2016, 2017.
2019-Câștigă primul loc la cel de-al 9-lea Concurs Internațional de Poezie și Povestiri al revistei “El Parnaso del nuevo mundo”, Peru.
2019-Diplomă de merit, pentru colaboarare literară-Editura Dandes Press Editory, România.
2020-A obținut, în Indonezia, recunoaștere literară și diplomă de participare.
2020- A obținut recunoaștere literară, pentru colaborare literară, de la Academia de Literatură Latinoamericană.
2020-Diplomă de merit acordată de Editura Dandess Press, Trobeta-Turnu-Severin, România.

Referințe literare
Aurel Roman, jurnalist, Blaj- Pașii sufletului meu, Legea firii.
Simina Scladan, scriitor – Suceava. Pașii sufletului meu, Legea ființei.
Costina Sava, Jud.. Galați,-profesor de literatură română, recenzie literară.
Urfet Sachir, Constanța-profesor, recenzie literară.
Mugurel Puscas-Reghin, membru al Ligii Scriitorilor din România.
Romeo Popa-ing, cronica literară la volumul de versuri, Pașii sufletului meu.


Mangalia News, 28.11.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply