Argamum, cel mai vechi port de pe teritoriul României [galerie foto+VIDEO]

0
566
  •  Colonie milesiană înființată în secolul VII înainte de Hristos, așezarea Orgame a devenit apoi un oraș roman sub numele de Argamum, iar istoria sa se întinde pe o durată de 12 secole.
  • Cele mai vechi vestigii arheologice sunt de la mijlocul secolului al VII-lea înainte de Hristos, ajungându-se la concluzia că așezarea Orgame ar fi cu aproximativ o generație mai veche decât Histria.
  • Primele cercetări sistematice au fost efectuate de arheologul ieșean Paul Nicolescu, care a lucrat pe acest șantier în perioada 1926-1932.

Când pășești în comuna Jurilovca, județul Tulcea, pentru câteva minute, ai senzația că te afli într-un basm. Casele sunt vopsite toate cu albastru, iar aranjamentul satului îți confirmă imediat că te afli într-o zonă locuită de lipoveni. Pe drumul spre cetatea Argamum te vei bucura de un peisaj tipic dobrogean, dar care îți poate tăia respirația dacă prinzi sezonul potrivit în care culorile îți pun imaginația la lucru.

Locul este des vizitat de turiști. De ce?

Cetatea Argamum se bucură de turiști, care, după ce vizitează cetatea, mai poposesc câteva momente pe malul lacului pentru a se bucura de soare, căci energia și atmosfera pe care le emană acest loc sunt inegalabile.

Intrarea în cetate nu pare spectaculoasă. Relicvele porții de nord care se odihnesc tăcute sub fire lungi de iarbă și buruieni te invită printr-o șoaptă să descoperi cu adevărat minunăția acestui loc.

Peisajul este unul hipnotizant pentru orice turist, căci cetatea este cocoțată pe vârful unui impozant promontoriu, Capul Doloșman. Întâlnirea cetății cu spuma apei lacului Razim mai că ne transpune într-o altă lume. Da, exact! Plimbându-te prin cetate, vei da de urmele unei bazilici de unde vei putea să te bucuri de priveliștea lacului Razim. Arheologul care ne-a însoțit și ne-a povestit despre această așezare, ne-a menționat că au fost făcute câteva cununii religioase în acel decor de poveste.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Drumul la cetate este accesibil, fiind amenajat cu panouri, iar în apropiere se găsește chiar și un mic muzeu.

Argamum, pe lista monumentelor istorice

Citiți continuarea în ziuaconstanta.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply