Ovidiu Cupșa – Despre REGULAMENTUL DE ACCES IN ZONA PENINSULARĂ a Constanței

0
722

farmec.ro
carturesti.ro%20

Ovidiu Sorin Cupșa: Am văzut astăzi postarea publică făcută de domnul primar Vergil Chițac, pe pagina personală de Facebook, privind Regulamentul de acces în Zona Peninsulară.

Consider că inițiativa de consultare directă a cetățenilor este una benefică pentru comunicarea cu constănțenii interesați.
Regulamentul a fost atacat în instanță de un grup de riverani, iar punerea lui în aplicare devine incertă, în aceste condiții.

Personal, vreau să fac un comentariu mai elaborat pe marginea Regulamentului.
Regulamentul pe fond este unul decent, intenția de a avea o zona pietonală e una firească pentru un oraș de talia Constanței, văduvit de o zonă de promenadă rezonabilă.
Totuși, ca orice regulament, care a trecut printr-o dezbatere publică și o analiză mai atentă a publicului, cred că se simte nevoia de a fi revizuit, înainte de punerea în aplicare.

1. Accesul riveranilor cu o singură mașină îngrădește posibilitatea locuitorilor din Peninsulă de a-și utiliza mașinile din dotare. Din moment ce nu au fost amenajate noi locuri de parcare de zeci de ani în acea zonă, această restricție poate genera alte probleme:
a) imposibilitatea locuitorilor de a utiliza autoturismele din proprii pentru necesități de bază: serviciu, școală, piață etc, din moment ce cele mai apropiate zone de parcare pot fi și la peste un kilometru distanță.
b) aglomerarea altor zone centrale din vecinătate, cu sute de autovehicule, ceea ce ar îngreuna și mai mult găsirea unor locuri de parcare pentru locuitorii și vizitatorii zonei centrale a orasului și circulația pietonală în centru.
Din punct meu de vedere, această restricție nu este fezabilă, iar soluția o reprezintă, pe termen mediu și lung, identificarea unor spații pentru construirea unor Parcări publice în zona Pieței Ovidiu, Poarta 1, Faleza Pallas etc.
Faceți un exercițiu de imaginație și gânditi-vă că locuiți în oricare cartier al Constanței, nu în Peninsulă, sunteți o familie activă, fiecare adult cu autoturism propriu și trebuie să vă parcați mașinăile într-un cartier vecin… Ați fi de acord cu restricția?

2. Accesul cu bariere, bolarzi, mobilier urban prin punctele de acces este nefezabil și poate crea:
a) îngreunarea traficul în zonele de acces și crearea de ambuteiaje, neînțelegeri, întoarcerea vehiculelor care nu au permis de acces în spații strâmte etc.
b) senzația psihologică de zonă supravegheată și restricționată atât pentru locuitorii orașului cât și pentru turiști.
Soluția ar fi, pe termen mediu și lung, introducerea unor cititoare automate de numere de mașină, ca în cazul rovignetelor, și sancționarea contravenienților prin comunicarea sancțiunii la domiciliu.

3. Eliberarea permiselor de acces în zonă și modelul acestora presupune un număr prea mare de formalități și documente care pot duce la:
a) încălcarea datelor GDPR ale cetățenilor,
b) alocarea unui număr de funcționari ai Primăriei, care pot îndeplini alte sarcini,
c) aglomerarea ghișeelor/serverelor de acces la aceste permise, cu un disconfort în plus pentru cetățeni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Soluția, pe termen mediu și lung, ar fi eliberarea acestor permise direct de către SPIT, odată cu plata impozitelor autovehiculelor, pentru riverani, instituții și agenții economici care au nevoie de acces în zonă.

Ar mai fi și alte observații, privind revizuirea, dar pot fi analizate doar în urma unui studiu de impact, făcut de specialiști în urbanism și mobilitate urbană. Sunt convins că rolul consultării personale, transparente, a cetățenilor de către domnul primar pe Facebook are tocmai acest scop, de identificare a potențialelor observații, de care sper să țină cont Consiliul Local, la revizuirea Regulamentului.

Ca urmare, concluzia mea este că, deși bun pe fond, Regulamentul este imposibil de pus în aplicare imediat, fără un upgrade și asigurarea infrastructurii urbane de eliberare permise, acces și parcare în zonă. Altfel, rezolvând o problemă se vor genera alte probleme. În aceste condiții este chiar susceptibil de a fi anulat în instanță. Nu este nici în interesul orașului nici a Primăriei să îl pună imediat în aplicare, în această formă, iar implementarea sa trebuie făcută gradual, cu toate bunele intenții de a rezolva imediat o problemă nerezolvată de decenii.

Sper că această consultare publică directă făcută de domnul primar va face mai multă lumină. Personal, am făcut acest comentariu și la postarea domniei sale.
Dumnezeu să apere Constanța!


Mangalia News, 10.11.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply