Despre centralele ecoHornet care funcționează la Buzău și la Dumbrava [VIDEO]

0
2368

Pentru prima data in Romania si prima data in municipiul Buzău, a fost instalată o centrală de cartier, pe bază de biomasă peletizată, în anul 2019. Parte a cartierului Integral din mun. Buzau (cinci blocuri muncitorești, vizavi de Drăgaică, circa 450 de locuințe – 1.200 de locatari) au fost conectate in 12.11.2019 la un sistem de incalzire inovativ realizat si brevetat de Iuliean Hornet (inventator si fondator al firmei Eco Hornet).

Punctul termic Integral a fost renovat, s-au evacuat echipamentele vechiului sistem centralizat si s-au montat 3 centrale termice Eco HORNET, fiecare de 525 kW. Puterea termica instalata de 1.575 MW asigura un confort termic optim si apa calda de consum pentru toti locatarii, pana la temperaturi ale mediului ambiant de – 25˚C.

„Megawatul produs in acest punct termic e de 3-8 ori mai ieftin decât cel produs în sistemul centralizat. Și de 2-5 ori față de cel produs folosind centrale cu gaze naturale. După cinciprezezece ani de studii, cercetări și experimente am creat tehnologia ce pare unora imposibilă. Arzătorul ecoHORNET este prevazut cu colector de cenusi, accelerator de ardere, autocuratare si pemite arderea peleților fabricați din tot ce arde. Biomasa: resturi din agricultură, viticultură, silvicultura si industrii conexe, lemn degradat, deșeuri zootehnice, nămoluri de epurare și chiar selectie de deșeuri municipale etc, constituie un combustibil valoros pe care echipamentele ecoHORNET o transforma in energie, in mod eficient, economic si ecologic”.

De câteva ore, prima din cele trei centrale care vor încălzi cartierul a fost instalată și a urcat deja apa la 80 de grade. „De azi, cele patru sute cincizeci de locuințe din cartier vor avea în calorifere agent termic produs aici. Sâmbătă e în plan să trimitem pe țeavă și apa caldă pentru robinete. Atunci, acest cartier va fi decuplat de la RAM, iar toate țevile și instalațiile vechi pe care le vedeți aici le vom tăia. Veniți săptămâna viitoare și-o să găsiți farmacie aici”, a adăugat Horneț.

În incinta centralei termice reabilitate vor funcționa trei arzătoare pe bază de peleți. Acestea vor intra în funcțiune succesiv, în funcție de temperatură. „Cum e acum, e suficient un cazan. La minus 20 de grade, vor funcționa toate trei, pornesc automat. De fapt, totul e automat, e nevoie de un singur angajat care să pună peleții în cuvă și să ia cenușa”, a adăugat Horneț. Câteva sute de metri de conductă (cu scăpări de apă caldă), care aduceau agent termic tocmai de la branșamentul de la podul Drăgăcii vor deveni inutile, când cartierul Integral va fi decuplat de la RAM.

Iulian Horneț a fost adus la Buzău de Constantin Toma. Primarul a povestit la un post TV local că, într-o vacanță la Cheile Grădiștei, a descoperit, din întâmplare, sistemul pus la punct de inventatorul român. „Sunt acolo mai multe hoteluri, restaurante, săli de sport și piscine, toate încălzite pe peleți. Am rămas plăcut surprins, iar când s-a pus problema ce facem cu cartierul Integral, pentru că acolo nu sunt trase gaze, mi-am adus aminte de Cheile Grădiștei. Am luat legătura cu domnul Horneț și, iată, acum, avem la Buzău prima astfel de centrală”. (sursa: buzoienii.ro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Urmăriți și videoclipul de la serele Dumbrava:

Citiți și: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, interesat de centralele termice Ecohornet


Mangalia News, 16.10.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply