Cum poți evita gripa. Sfaturi utile de la medicul Tudor Ciuhodaru

0
518

farmec.ro
carturesti.ro%20

Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune cateva aspecte importante despre virusul gripal, dar si „5 reguli simple” prin care putem evita infectarea cu acest virus.

Ce trebuie sa stii despre virusul gripal

“1. Oricine poate face boala, indiferent de varsta dar cei mai expusi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizari in fiecare an!), imunodeficientii si cei cu afectiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afectiuni hematologice, metabolice sau insuficienta renala.

2. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut), sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora, sau pe suprafete contaminate.

3. Contagiozitatea maxima este cu 1-2 zile inainte si 4-5 zile de la debutul bolii.

4. Majoritatea celor care se imbolnavesc de gripa se vor recupera in cateva zile (in medie 3-4 zile), insa tusea poate persista chiar 1-2 saptamani.

5. Cei din grupele de risc sunt predispusi la complicatii serioase, precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardita, insuficienta cardiaca.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat in primele 2 zile de la debutul bolii.

7. Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie, sau a specialistilor.

8. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta, ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.

9. Nu temporizati consultul medical imediat, mai ales daca va incadrati in grupele cu risc, sau daca un copil de peste 5 ani are caz de febra persistenta (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secretii la nivel ocular”.

Continuarea, AICI.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply