DESEN TEHNIC – Proiecţii geometrice (II). Din postările profesorului Traian Lupu

0
2020

După scurta introducere în noțiunile de bază referitoare la Perspectiva în spațiu, prezentată în articolul anterior, iată acum partea a II-a:

DESEN TEHNIC – Proiecţii geometrice (II). Din postările profesorului Traian Lupu.

”Vă puteți imagina că la examenul de Desen tehnic de la Facultatea de Arte Plastice de la Timișoara, ca peste tot la facultățile de profil, trebuia să prezentăm, pe lângă planșele executate manual, și corpuri geometrice realizate de noi, din carton, conforme cu planșele realizate? Corpuri geometrice desfășurate, secționate, intersecții de corpuri geometrice… Toate perfect realizate, pentru că trebuia să iei notă mare, având nevoie de bursa lunară, pentru cazare la căminul studențesc și bonurile de masă la cantină… Viață de student la ”Arte”…”.

”Iată că am reuşit să scanez şi să prelucrez planşele pe care le-am realizat în anii de facultate, desene trudite cu trusa de compase, peniţe Redis, cu trăgătorul şi sticluţele de tuşuri colorate, în zilele, dar, mai ales, nopţile din sesiunile de examene… Vi le ofer aşa cum se prezintă acum, pe file îngălbenite de trecerea timpului şi vă rog să încercaţi să faceţi şi voi, cu aceleaşi instrumente ca şi noi, măcar câteva dintre ele, cele mai dificile, pentru a compara cu tehnica actuală, acum, când vă jucaţi, proiectând în 3D cu AutoCAD-ul… Ar fi bine să procedaţi aşa, măcar pentru faptul că, vreodată, s-ar putea să nu funcţioneze calculatorul şi, să ştiţi că adevăraţii arhitecţi se descurcă, desenând şi cu un băţ pe nisip, ca Arhimede… Să vă fie de folos!”.

Semnează: Profesor Traian Lupu, “tată” de arhitecţi, ingineri constructori, proiectanţi, proveniţi din generaţiile de elevi pe care i-am îndrumat cu drag să descifreze (şi) tainele desenului tehnic, accentuând pe “reprezentarea în spaţiu a punctului A, de coordonate 4,2,3”, proiecţie care stătea la baza formării viziunii tridimensionale a elevilor din ultimele clase de gimnaziu…”. (01.09.2012).

Revedeți partea I, aici: DESEN TEHNIC – Perspectiva (I)
MN: Din realizările micilor plasticieni ai Școlii ”Gala Galaction” Mangalia, îndrumați de profesorul Traian Lupu, am publicat primele expoziții virtuale realizate în anii 2005-2010. Lucrările selectate și expuse aici constituie un fond important de material didactic, pentru următoarele generații de ”Dascăli de Frumos artistic”:
Pro Artis Mangalia – Un dialog cromatic al generatiilor, partea I;
Pro Artis Mangalia: DIALOGUL GENERAŢIILOR – Expo II;
Pro Artis Mangalia: DIALOGUL GENERAŢIILOR – Expo III-IV.

Mangalia News, 30.09.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply