Valentina Saygo: Memorandumul pe Debirocratizare este disponibil online și poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei

0
700

Valentina Saygo: După mai multe luni de muncă intense, alături de echipa mea, Memorandumul pe Debirocratizare este disponibil online și poate fi consultat pe site-ul Ministerului. Când am acceptat funcția de Secretar de Stat, la începutul anului, mi-am propus să adun o serie de măsuri care vor simplifica radical mediul de afaceri din România. Dintre cele 26 de măsuri, 12 se referă strict la eliminarea registrelor, procedurilor și obligațiilor inutile de care antreprenorii s-au lovit până acum și pe care le puteți vedea pe acest link – https://cutt.ly/Debiro.

Memorandumul a fost creat în jurul celor 12 principii care vor fluidiza mediul de afaceri, prin eliminarea documentelor inutile și folosirea mediului digital la adevăratul potențial.
  • Aprobarea tacită – Acțiunile propuse includ responsabilizarea instituțiilor publice și creșterea calității serviciilor oferite contribuabililor.
  • Depunerea unică a documentelor – Principiul stipulează dreptul fiecărui operator economic de a furniza anumite informații și documente autorităților statului o singură dată.
  • Anularea controlului dublu – Eliminarea controlului dublu și a cerințelor privind verificarea solicitărilor de către mai multe instituții publice pentru aceeași solicitare.
  • Anularea solicitărilor multiple ale acelorași informații / Actul administrativ unic – Anularea obligației de a furniza aceleași informații și documente către autorități publice diferite, pentru aceeași solicitare.
  • Eliminarea dublei autorizări – Principiul prevede anularea acelor proceduri de autorizare care cauzează povară administrativă excesivă antreprenorilor.
  • Punctul de contact unic electronic – Utilizarea unei platforme unice (one-stop-shop) pentru toate aspectele legate de acordarea autorizațiilor, licențelor, avizelor, etc. precum și actualizarea informațiilor disponibile pentru antreprenori, aflate într-un singur loc.
  • Proceduri clare și simple – Principiul prevede elaborarea și/sau rescrierea de proceduri și instrucțiuni clare și simple privind obligațiile firmelor către instituțiile statului.
  • Diminuarea sarcinii administrative – Controlul poverii administrative prin eliminarea unei obligații, ori de câte ori se introduce una nouă.
  • Prioritatea digitalului; Acte dintr-un click; Fără dosare și cozi la ghișee; Circulă hârtiile, nu oamenii – se regăsesc printre principii și au în vedere reducerea cozilor inutile de la ghișee.

Sper ca memorandumul de debirocratizare să deschidă etapa mult așteptată de antreprenorii mici și mijlocii”. (Valentina Saygo, 06.09.2021).

DOCUMENTE:

Memo 27.07.2021_varianta finala 2_pe circuit cu obs DJRI.doc
Listă Măsuri Memorandum.docx
Anexa1_Tabel_Acte MEMO_28.06.2021.doc
ANEXA_Tabel licente OECD (1).doc


Claudiu Năsui, pe Fb: Lansăm memorandumul pentru debirocratizare.
”Acest document (https://cutt.ly/Debiro) detaliază traseul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a reduce povara administrativă pe care statul o exercită asupra mediului privat.
Reglementări adesea inutile, uitate în legislație de decenii, care supraviețuiesc doar pentru că apare câte un grup de interese care beneficiază de ele pe spatele contribuabililor. Am început să le eliminăm una câte una începând chiar de anul trecut. Am continuat acest efort în minister. Acest document prezintă și următorii pași.
Îi mulțumesc în mod special secretarului de stat pe debirocratizare, Valentina Saygo, care s-a ocupat de acest memorandum și care a avut nenumărate întâlniri cu mediul privat pe tema aceasta
Câteva dintre măsurile principale sunt:
– Decontarea indemnizaților pentru concediu medical prin compensare cu CASS-ul de plată. Astfel încât să nu mai avem întârzierile imense la plată ale statului.
– Eliminarea faimoasei „analize de risc” prin care firmele sunt obligate, sub sancțiunea amenzii de 5.000 de lei, să dea bani unei firme care să le zică faptul că trebuie să-și pună gratii la geam.
– Eliminarea obligației de a tranzacționa prin trezorerie cu instituțiile statului.
– Eliminarea obligativității foii de parcurs pentru deductibilitatea combustibilului.
– Eliminarea obligativității declarării posturilor vacante la ANOFM.
– Eliminarea birocrației aferente reducerilor de prețuri.
– Eliminarea obligației de păstrare a contractelor de muncă la punctul de lucru.
– Eliminarea sancțiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control.
– Eliminarea Registrului entităților/unităților de Cult care a birocratizat procesul de sponsorizare a ONG-urilor în mod inutil. Toate ONG-urile sunt deja înregistrate la ministerul justiției, în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.
Indiferent de conjunctura politică, sper ca România să meargă pe calea debirocratizării. Doar cu un mediu privat puternic și dinamic vom reuși să avem prosperitate, să trăim mai bine și să oferim cea mai bună viață posibilă românilor. Trebuie doar să vrem să o facem”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 07.09.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply