Ivan Patzaichin, nemuritorul… – Panegiric de Ioan Iacob

0
479

Citesc pe Internet: Ivan Patzaichin, 26 November 1949 – 5 September 2021. A Romanian canoe racing coach and retired sprint canoeist. He took part in all major competitions between 1968 and 1984, including five consecutive Olympics, and won seven Olympic and 22 world championship medals, including four Olympic gold medals. This makes him the most decorated Romanian canoeist of all times”.

Tocmai de aceea, Ivan Patzaichin va rămâne în memoria românilor şi a sportului internaţional ca nemuritor. Marii sportivi, la fel ca şi marii artişti, nu pot să dispară din memoria naţiunilor lor fiindcă numele lor este legat de realizările lor. Care nu pot fi şterse de timp, din memoria oamenilor. Îmi amintesc că Eminescu spunea că ”poţi fi un mare politician, fără să fii un om mare, dar nu poţi fi un mare poet / artist, fără să fii un om mare”. Această cugetare eminesciană se aplică şi lui Ivan Patzaichin, care a fost nu doar un mare sportiv, ci şi un mare Om.

În urmă cu mai mulţi ani, am făcut un interviu cu Ivan Patzaichin, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Deşi era prima dată când îl întâlneam, am avut senzaţia că suntem vechi prieteni. În marea sa modestie şi generozitate, Ivan Patzaichin nu a dorit să rămână pe banda de reportofon doar vocea sa. A mers lângă una din reprezentantele comunităţii de la Mila 23, prezentă la expoziţie, mi-a făcut cunoştinţă şi a discutat mai mult despre realizările şi proiectele celor de la Mila 23, decât despre sine. La sfârşitul interviului, mi-a dat cartea sa de vizită şi m-a invitat în Deltă. Asemenea sportivi, asemenea oameni ca Ivan Patzaichin se nasc rar, dar o dată născuţi, ei devin nemuritori.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Ivan Patzaichin, mare prieten nemuritor!

Ioan Iacob, 05 septembrie 2021, București.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 05.09.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply